Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да подава оставка,

...
Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да подава оставка,
Коментари Харесай

Гешев отказа да даде оставка, заместникът му - също

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че няма да подава оставка, откакто в края на предходната седмица шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) предложиха той да бъде предварително освободен от служба. Днес Гешев сподели пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това съобщи, че ще изиска от Висш съдебен съвет да в профил заместника му Борислав Сарафов, в случай че той самичък не подаде оставка. 

Няколко часа по-късно Борислав Сарафов също направи изказване пред медиите, в което прикани основният прокурор незабавно да бъде отхвърлен от Висш съдебен съвет. Сарафов съобщи, че няма да подаде оставка, само че добави, че се опасява за живота си. 

Политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, съобщи Иван Гешев 

В изявление пред медиите през днешния ден основният прокурор Иван Гешев показа лист с оставката си и я скъса. Работил съм единствено и само за България и сигурността на българските жители, сподели той. 

Главният прокурор заяви, че откакто е дошъл в неделя от Съединени американски щати, е бил поканен до 10:00 ч. да си подаде оставката. Беше упоменато моето семейство и че това, в случай че не го направя, някой ще натисне " копчето Enter " с някакви неща, с някакви видеоклипове, и по тази причина по-добре да проявя здравомислие, тъй като животът продължава, сподели Иван Гешев. 

По думите му политическата мафия, олигарсите и нарушителите и всички, които желаят да продължат да крадат, са се обединили против прокуратурата, поради работата ѝ против престъпността. Главният прокурор отбеляза опита за атентат против него на 1 май, който дефинира като целеустремен опит да бъде погубен, и добави, че " истината ще излезе нескрито ". 

" Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Сега е моментът и съм сигурен, че политиката би трябвало да излезе от правосъдната власт, където до този миг се опитваше, в някаква степен деликатно, да я управлява в полза на личните си, може би, користни ползи, а в този момент го прави безобразно, брутално, нарушавайки всевъзможни европейски полезности ", съобщи Иван Гешев. 

По думите му " може би някой възприема, че аз съм бъг в системата и този бъг би трябвало да бъде отхвърлен, с цел да може да действа системата по същия метод, с цел да може да се краде ". Главният прокурор сподели, че преди месеци е получил предложение, завоалирано - " споделиха, че е от Бойко Борисов, да стана дипломат или в Израел, или в Турция, а вероятно да имам политическа кариера, може би в неговата партия ". Борисов отхвърли това пред медиите. След това Гешев описа неговата позиция за реакциите на част от политическите партии, заместника му Борислав Сарафов, както и на шестимата членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които желаеха от Пленума на съвета да бъде освободен от длъжността основен прокурор. " Аз ще довърша мандата си, без значение от всичко ", съобщи Иван Гешев. 

Той добави, че е време " да бъде изметен този политически отпадък ", като уточни, че " това не е моя работа, това е работа на българския народ, в случай че счита, че това е значимо за него, за мен като жител е значимо ".

Явно Гешев счита, че има прокуратурата като благосъстоятелност, сподели Борислав Сарафов

В ранния следобяд брифинг за медиите даде и директорът на националното разследване и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Явно Гешев счита, че има прокуратурата като благосъстоятелност, само че никой не има нотариален акт за това. Срамувам се от държанието на Гешев, сподели Сарафов. 

Той добави, че няма да подава оставка, само че настоя за защита. 

" Тъй като познавам господин Иван Гешев, задухвам, че се опасявам за живота си и упорствам за защита от Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването, с цел да не се окажа ненадейно погубен, както беше погубен прокурорът Колев по времето на един различен основен прокурор ", съобщи Борислав Сарафов.

Той се обърна посредством медиите към служебния министър на правораздаването Крум Зарков да предприеме нужните дейности, с цел да може още през днешния ден да бъде предпазена физическата му сигурност, като добави, че се опасява за живота си.

Директорът на следствието уточни, че през днешния ден Иван Гешев самичък е признал, че държи " на трупчета " делото " Барселонагейт ", с цел да може да извива ръцете на политиците. По думите му не може един проблем да не бъде решаван години наред. Сарафов дефинира тази дейности като " срамна загадка ". По думите му Иван Гешев е посочил, че не е единствено административен началник и е признал, че " ориста на това съответно следствие зависи персонално от него ".

Заместник основният прокурор изрази вяра страхът на сътрудниците му от Иван Гешев да не е толкоз мощен и " сковаващ сърцата ", като ги прикани да създадат открити общи събрания по места или едно общо за всички, с цел да изразят свободно мнението си пред медиите.

Той прикани основният прокурор незабавно да бъде отхвърлен от Висш съдебен съвет, с цел да " не продължи да нанася вреди на прокуратурата ". Също по този начин подчертава, че с изказването си през днешния ден основният прокурор е направил поръчка за влизане в политиката. Нека влезе в политиката почтено, като напусне институцията, уточни Борислав Сарафов.

Прокуратурата не би трябвало да позволява политиката да ѝ въздейства, съгласно Ясен Тодоров

На 12 май стана известно, че Сарафов е внесъл във Висш съдебен съвет искане за освобождение на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Национална следствена служба. 

Днес Тодоров също даде брифинг за медиите, на който съобщи, че е бил сюрпризиран от настояването. Според него е редно, когато Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет разискват претекстовете за освобождението му, да го изслушат. По думите му претекстът за настояването за отстраняването му е за негови медийни изяви. Тодоров добави, че евентуално става дума за разминаване в изказвания, свързани с задграничен жител, участвал на 1 май на мястото, където избухна гърмеж до колата на основния прокурор. Прокуратурата не би трябвало да позволява политиката да ѝ въздейства, сподели още той.

Г-н Гешев трябваше да е прогледнал доста от дълго време, съгласно Иван Демерджиев

Коментар на събитията направи и служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Отдавна съм апелирал към прокуратурата, и в частност към Иван Гешев, да си отварят очите за това, което става в страната, сподели пред публицисти в Елхово министърът. 

Ако господин Гешев е прогледнал към днешна дата, това е радостно, само че не буди в мен екстаз, това трябваше да се случи доста от дълго време. Г-н Гешев трябваше да е прогледнал доста от дълго време и ръководената от него прокуратура доста от дълго време да е въвела господство на правото, и възстановила възприятието за правдивост. Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват избрани политици, чакаш да ти посегнат, с цел да провидиш нещо и да се обърнеш против тях, това е доста закъсняла правдивост, разяснява още служебният министър на вътрешните работи.

Иван Демерджиев уточни, че от дълго време е призовал прокуратурата да се задейства по знакови каузи. 

" Сто пъти сме коментирали делата, които седят " на трупчета ". Сто пъти сме коментирали спрени, прекъснати производства. Какво трябваше да се случи, с цел да се провидят неща, които стават години наред. Нямаме време да продължим да имитираме битка с корупцията. Прокуратурата значително се е въздържала да ползва върховенството на закона против политиците. След като политиците могат толкоз бързо да трансформират обстановката с основния прокурор, който е най-силната фигура в правосъдната власт в страната, не редно това ", добави вътрешният министър.

Решението е във Висш съдебен съвет

На 11 май номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че първото, което ще направи министърът на правораздаването в вероятно нейно държавно управление, ще е да внесе във Висш съдебен съвет искане за освобождение на Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт. 

Ден по-късно - на 12 май в деловодството на Висш съдебен съвет шестима членове на Прокурорската гилдия подадоха предложение за предварително освобождение от служба на основния прокурор. Мотивът е " тежко нарушаване на служебните отговорности – член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България. "  

В телевизионно изявление тази сутрин представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев  съобщи, че не вижда с какво основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт, написа Българска телеграфна агенция.

По думите му би трябвало номинираната за министър председател Мария Габриел да каже защо и по какъв начин Иван Гешев уронва престижа на правосъдната власт, което е и теза, застъпена в предлагането на шестимата прокурори, които преди дни желаеха предварителното освобождение на основния прокурор. В отговор на въпрос дали поддържа настояването за промяна на основния прокурор, Магдалинчев сподели, че процедурата е много комплицирана и зависи по какъв начин ще се открият твърдените условия. 

Относно това дали има политически напън и интервенция, Магдалинчев разяснява, че е песимистичен за директна връзка сред декларираното желание на Мария Габриел за отстраняването на Гешев и последвалото искане на шестима от Прокурорската гилдия, направено на идващия ден. Може би нещата съответстваха, надали е чак толкоз директна връзката, добави той.  

Процедурата за предварителното освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор би лишила към месец - месец и половина, в случай че дава отговор на всички условия, уточни още Магдалинчев. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР