Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне
Коментари Харесай

Гешев поиска имунитета на двама депутати от Възраждане за хулиганство на протест през 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание искане за събаряне на имунитета на двама депутати от " Възраждане " - Ангел Георгиев и Веселин Вешев.

Срещу двамата има повдигнати обвинявания за нанасяне на телесна щета по хулигански подбуди на служител на реда по време на митинг пред Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) през 2020 година Производствата против тях са спрени от Софийския областен съд на 09.12.2021 2021 година откакто Георгиев е определен за депутат в 47-ия парламент, а Вешев - за общински консултант.

На 16.08.2022 година същият правосъден състав не възобновява производството. Мотивите на съда са, че въпреки след разформироване на 47-то Народно заседание Георгиев няма имунитет, Вешев има като консултант, “а за изясняване на фактическата конюнктура и вярното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с присъединяване на двамата подсъдими. ”

На митинга на 27 януари 2020 година протестиращи, проведени от " Възраждане " се пробваха да нахлуят в постройката на Министерство на регионалното развитие в центъра на София с искане за оставката на държавното управление поради водната рецесия в Перник. Те се пробваха да щурмуват постройката, само че полицията ги спря с пикантен спрей.

От Министерство на вътрешните работи споделиха тогава, че протестиращи са счупили входната врата на министерството. Двама чиновници на реда са потърпевши от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е здравна помощ. Около 40 протестиращи са потърпевши от лютивия спрей, който полицията употребява за разпространяване на митинга.

От началото на този парламент без имунитет остана самостоятелният народен представител Радостин Василев. На него в понеделник за опит за насила на народен представител.

Очаква се комисия да реши дали да бъде свален. Той към този момент сподели, че от него. Предложението беше направено от СГП по отношение на досъдебно произвеждане, известно в медиите като „ Барселонагейт “ , по което са събрани доказателства за осъществено от Борисов закононарушение - пране на пари.

Главният прокурор Иван Гешев се отхвърли да внася в Народното събрание искане за свалянето на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ, тъй като „ не е задоволително стимулирано “. Добрев беше министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013). Става въпрос за обвинявания, свързани с така наречен дело за АЕЦ " Белене ", по което Добрев в началото беше измежду разследваните, само че преди две години изненадващо, който беше импортиран в съда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР