Главният прокурор Иван Гешев трябва да носи отговорност за несвършената

...
Главният прокурор Иван Гешев трябва да носи отговорност за несвършената
Коментари Харесай

Гешев трябва да понесе отговорност: Министър Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев би трябвало да носи отговорност за несвършената работа, съобщи правосъдната министърка Надежда Йорданова пред Нова тв. Тя заяви, че материалите със сигналите против него са събрани и се чака само решението на Конституционния съд дали може правосъдният министър да изиска оставката на основния прокурор.

"Само Иван Гешев и подчинените му във Висш съдебен съвет прокурори считат, че министърът не може да го закача ", счита Йорданова. Тя отхвърли да конкретизира какво съдържат сигналите против Гешев, тъй като настоя, че би трябвало да се съблюдава процедурата.

"Спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим ", акцентира тя и посочи, че не е нужно нарушаванията да са закононарушения, с цел да има оставка. "В Европа условията към работата на основния прокурор са по-високи ", уточни Йорданова.

"Тя напомни какви смехотворни оправдания измисля прокуратурата ", с цел да не проверява до дъно. "Година и половина след фотосите на кюлчетата и пачките прокуратурата изиска от Българска народна банка да им ревизира номерата! Все още няма планувана експертиза на телефонния запис, за който две други самостоятелни експертизи откриха, че гласът е на Бойко Борисов ", напомни министърката.

"Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неуместните и бърсалка за комфортните ", разгласи още Йорданова. Тя разяснява и желанията на ръководещите да разделят комисията на две, като едното ново звено да има проверяващи функционалности.

"Тази комисия би трябвало да бъде със засилени пълномощия, в това число потреблението на специфични разследващи средства, които да могат да се употребяват в съда ", изясни министърът. В момента това не е допустимо. Обмисля се и единна методика за оценка на имуществото, тъй като няма сега, което води до 38% отхвърлени искове на комисията предходната година.

Йорданова отхвърли да заяви кой ще седне на мястото на Сотир Цацаров в КПКОНПИ. Водещите лансираха Димо Гяуров, Лена Бориславова, Иван Демерджиев, само че министърът съобщи, че най-малко с нея не са обсъждани имена.

Веднага след тв изявата на правосъдния министър, тя бе нападната с публично известие от КПКОНПИ. "Повторението на едни и същи кухи изречения в общественото пространство от министъра на правораздаването и нейния политически наставник не може да прикрие неналичието на потенциал за действителни законодателни оферти, както и съществуващите несъгласия по отношение на насоките и наличието им ", пишат от Антикорупционната комисия.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР