Главният прокурор Иван Гешев предупреди, че предложеното между първо и

...
Главният прокурор Иван Гешев предупреди, че предложеното между първо и
Коментари Харесай

Иван Гешев: Намаляването на парите за съдебната власт е посегателство върху върховенството на правото

Главният прокурор Иван Гешев предизвести, че препоръчаното сред първо и второ четене на бюджета за 2022 година понижение на парите за правосъдната власт с над 20 милиона, е посягане върху върховенството на правото и правата на индивида.
Гешев разяснява тематиката преди началото на Висш съдебен съвет, където следва спор по въпроса.
Още през вчерашния ден прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реагира остро против понижението. Парите се вземат от настоящите разноски на прокуратурата, а предлагането е те да бъдат дадени на Българската академия на науките. Гешев разяснява това с думите: „ Не зная кой политически талант е измислил тази скица, мислейки, че ще скара правосъдната власт с учените “.
Намалението на бюджета за правосъдната власт, препоръчано сред първо и второ четене на бюджета за тази година, стана мотив за остри рецензии на представители на Висшия правосъден съвет към изпълнителната власт. Предложението е 20 милиона лв. да бъда взети от настоящите разноски на прокуратурата, с цел да бъдат дадени на Българска академия на науките. Коментарът на основния прокурор беше „ Това ще е празненство на мафията “
Липса на средства за експертизи, преводи и други настоящи потребности – от там неспособност прокурорите да си правят работата да внасят в съда обвинителни актове, от което губи обществото, само че печели олигархията - по този начин разказа следствията от предлагането основният прокурор.

Той видя евентуална заплаха в предстоящ спор съд- прокуратура, в случай че парите на обвинителите свършат и се наложи да се трансферират пари от тези за съда.
„ Директна политическа офанзива, маскирана под формата на финансова помощ за Българска академия на науките, с цел да се опълчват прокурори на учени “, беше прочитът на обвинител номер едно за прехвърлянето на 20-те милиона към Българска академия на науките.
Той допусна още, че създателят на концепцията не употребява Google, другояче щял да види, че доста учени от Българска академия на науките са подкрепили самия Гешев за основен прокурор:
„ …изборът примерно на основен прокурор беше подсилен от учени и член-кореспонденти от Българска академия на науките. Аз съм другар, другар е мощна дума, само че в положителни връзки с хора, които бих нарекъл последните български възрожденци, национални будители “.
Отнемането на милионите, както и през вчерашния ден, Гешев назова празник на мафията и олигархията, тъй като ще затрудни работата на прокуратурата, а когато нейните пари свършат, те ще би трябвало да бъдат взети от съда, което пък може да конфронтира двете структури.
Според обвинител №1 не поради основния прокурор, а поради такива дейности на изпълнителната власт България може да бъде глобена от Европейската комисия поради проблеми с върховенството на правото.
Главният прокурор два пъти разяснява орязването на парите за прокуратурата - едни път пред медиите, а втория път пред членовете на Висш съдебен съвет, болшинството, от които се съгласиха с него, че е неприемливо да се вършат промени в парите за правосъдната власт сред първо и второ четене и да се оказва напън върху прокуратурата през бюджета.
Изказването си пред правосъдните кадровици Иван Гешев стартира със страдание, че от дебата, обвързван с независимостта на правосъдната власт и върховенството на закона, отсъства правосъдният министър Надежда Йорданова, която ръководи Пленума на Висш съдебен съвет:

„ Предполагам, че е заета с по-сериозна активност като подбиране на сигнали да ги назовем по този начин, културно, против магистрати и обработката им и демонстрирам схващане към тази високоотговорна активност, в случай че тя сега прави това, теоретично “.
Министър Надежда Йорданова не е на съвещанието, тъй като е в Народното събрание, където се разисква въпросът с така наречен златни паспорти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР