Главният прокурор Иван Гешев поиска две експертизи, които да установят

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска две експертизи, които да установят
Коментари Харесай

Иван Гешев поиска етимолог да каже дали „политически боклук“ е обида

Главният прокурор Иван Гешев изиска две експертизи, които да открият дали думите му „ измитане “ на „ политическия отпадък “ съставляват засегнатост. Именно това бе залегнало във второто искане на четирима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за премахване на обвинител номер 1 за уронване на престижа на правосъдната власт.

„ Намираме се в хибридна процедура, която никой не знае по какви правила се движи. В закона няма написана такава и това е казусът. Той е, че един ръководител на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основен прокурор разполага с по-малко средства за отбрана от един магистрат на районно равнище. Ние прилагаме разнообразни правила от разнообразни процесуални закони. Не виждам огромна интензивност в посока Наказателно-процесуален кодекс ", съобщи при започване на днешното съвещание на Висш съдебен съвет Гешев.

Той изиска експертизи по процедурата. „ Политически отпадък – оправдавам се за този израз “. Ние развиваме процедура за премахване на основния прокурор поради този израз. Два пъти съм повторил опрощение. Дали това е метафора, кой може да се разпознае, дали имам предвид съответни хора, или имам предвид продукта, който създава някой. Но би трябвало да е ясно – аз и юристът ми би трябвало да потвърждаваме, че не съм уронил престижа на правосъдната власт. А това би трябвало да го потвърди по принцип другата страна. Ситуацията е дума против дума “, сподели той.

„ Трябва да има справедливи данни – уронил ли съм престижа, обективно, с тези изрази? И каква е връзката с действителни данни за уронване на престижа? Единственият вид е социологическа експертиза. Няма друга справедлива форма, при която това да се откри. Всичко друго е субективно чувство на членовете на Висш съдебен съвет “, добави основният прокурор.

Гешев имаше и още едно искане. Специалист етимолог да каже дали „ измитането “ на „ политически отпадък “ е засегнатост, дали е метафора или нещо друго.

„ Вървим в една такава процедура, която като се изключи че е неразбираема, се отклонява от основите на правото “, съобщи той. В последна сметка доказателствените претенции за социологическа експертиза за доверието в правосъдната власт и за мнение на етимолог или езиковед не бяха признати от Висш съдебен съвет.

Според членовете, които гласоподаваха срещу доказателствените претенции, те са ненужни и не са нужни, тъй като изясняването на обстоятелствата и събитията са в експертизата на всички магистрати, участващи в съвещанието.

Пленумът на Висш съдебен съвет отхвърли и настояването за социологическо изследване, което да покаже какво е доверието към правосъдната власт към датата 15 май и след нея. Това предложение беше подкрепено единствено от петима магистрати, а 16 гласоподаваха „ срещу “.

По отношение на настояването на основния прокурор за приемане на информация от “Публична връзка ” към администрацията на основния прокурор за условие на информация за това дали посочения профил в Туитър на Гешев е длъжностен и кои лица могат да качват в него, магистратите гласоподаваха с 2 „ за “, а „ срещу “ бяха 19.

 

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР