Главният прокурор Иван Гешев определи като притеснителни действията на Военен

...
Главният прокурор Иван Гешев определи като притеснителни действията на Военен
Коментари Харесай

Прокуратурата подозира БНО-Шипка в защитаване на зловредно руско влияние в България

Главният прокурор Иван Гешев дефинира като притеснителни дейностите на Военен съюз - Българско национално опълчение " Шипка ", за който е постъпил сигнал на 12.12.2022 година, че прави противодържавна активност. Той разяснява, че от Софийска градска прокуратура са се самосезирали и са упълномощили инспекция на ДАНС с оглед за определяне на данни за закононарушение срещу Републиката.
Още по темата
" Доколкото ми е известно става въпрос за активност, която пази непознати ползи. Ние няма да допуснем зловредно съветско въздействие в България, което вреди освен на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни сътрудници ", безапелационен беше Гешев.

" Става въпрос за съмнение за възможна активност, която опонира на българското законодателство и Конституция, и която пази вероятно непознати национални ползи ", сподели основният прокурор. Гешев изясни, че не знае дали е имало други сигнали против тях, само че е наясно, че при предходния основен прокурор са правени инспекции и е имало искане да се заличи регистрацията на това съдружие.

Гешев разяснява и срутва на системите в БНР, като сподели, че вследствие на хакерски атаки от Русия има следствие в Национална следствена служба и е допустимо хакерската офанзива в радиото да е част от това следствие.

Главният прокурор заяви, че все още няма отправено към него прокурорско предложение за искане имунитета на Рашков. По мотив отхвърли на някогашния вътрешен министър да се яви на разпит в прокуратурата по отношение на изнесените от него данни за строителството на автомагистрала " Хемус ", обвинител №1 напомни, че законите са за всички.

" Законите и Конституцията са наложителни за всички български жители. Големият проблем у нас е, че някои хора мислят, че законите важат единствено за другите, само че не и за тях самите. Това е тъжно ", заключи Иван Гешев.

 Проверяват проруско паравоенно формирование у нас за закононарушение срещу Републиката Виж още

По мотив настояването му за частична анулация на разпоредба, касаеща правораздаването у нас, за което бе сезиран правосъдния министър Крум Зарков, Гешев разяснява, че в това няма скандал.

" Това е разпоредба, която е издадена от някогашния правосъден министър в държавното управление на Бойко Борисов - Христо Иванов. Тя е анулирана с решение на Административния съд при започване на декември. Това значи блокаж на цялото правосъдие, тъй като няма правно съображение да се заплаща на движимости лица, т.е. на никое експерт не може да се заплати, т.е. няма да вършат експертизи, т.е. делата няма да приключат ", сподели той.

" Правосъдният министър би трябвало да си свърши работата - да издаде нова разпоредба или да извърши промени. Компетентността е на Министерство на правораздаването, аз единствено алармирам за казуса ", разяснява Иван Гешев.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР