Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини.

...
Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини.
Коментари Харесай

Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по персонални аргументи. Той разгласи новината по време на съвещанието на Висшия правосъден съвет, заяви NOVA.

Междувременно Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри да разиска през днешния ден сигнала на шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов до Висш съдебен съвет против основния прокурор Иван Гешев с предложение да се образува дисциплинарно произвеждане. Решението беше признато с гласовете на 12 от членовете на Пленума, Йордан Стоев си направи отказ, защото сигналът е обвързван и с него. Точката ще се прегледа като първа по предложение на основния прокурор.

В сигнала се съдържат условия за нарушаване на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който показва, че никой не може да бъде наблюдаван, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други сходни дейности без негово познание или макар неговото категорично противоречие с изключение на в плануваните от закона случаи, показва Българска телеграфна агенция.

Предложението да влезе като точна в дневния ред на днешното съвещание на Пленума и да се прегледа от него, направи Атанаска Дишева, член на Съдийска гилдия на Висш съдебен съвет.

Според нея взимането на отношение по сигнала е в пълномощието на Пленума, а не на Прокурорската гилдия. Главният прокурор Иван Гешев изрази единодушие с сътрудника си и сподели, че няма срещу сигналът да се прегледа от Пленума. Той уточни, че Прокурорската гилдия не е способена да преглежда сигнала на Сарафов, само че през вчерашния ден по този начин е решила.

Дишева разяснява, че обществото се тресе, в дословен и метафоричен смисъл, от това което се случва в правосъдната система и прокуратурата, като Пленумът би трябвало да вземе отношение. Тя означи, че Висш съдебен съвет дължи отговор на обществото за решението си за използването на почивна база на Боровец от прокуратурата, като уточни, че основният прокурор, който участва на съвещанието онлайн, може да даде пояснение, в случай че реши.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР