Главният прокурор Иван Гешев иска Конституционният съд да направи задължително

...
Главният прокурор Иван Гешев иска Конституционният съд да направи задължително
Коментари Харесай

Главният прокурор пита Конституционния съд за имунитета на президента

Главният прокурор Иван Гешев желае Конституционният съд да направи наложително пояснение на член 103 от Конституцията на България, обвързван с имунитета на президента и вицепрезидента. Той гласи, че те не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Според члена, те също по този начин не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

„ Разкриване на смисъла на наредбата на член 103 от Конституция на Република България е належащо, защото нормата е сбита и не дава еднопосочен отговор на поставения с актуалното искане въпрос ”, показват от прокуратурата.

Според Конституцията на България имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два съставния елемент: неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене. Предвид идентичната правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се схване като еднообразно годно и за двете фигури.

Според известието, публикувано от прокуратурата, смисловото наличие на въпросния член от Констиктуцията се схваща нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР