Главният прокурор Иван Гешев и прокурори при Окръжна прокуратура-Стара Загора

...
Главният прокурор Иван Гешев и прокурори при Окръжна прокуратура-Стара Загора
Коментари Харесай

Иван Гешев се срещна с родителите на трите момичета, пометени от кола в Стара Загора

Главният прокурор Иван Гешев и прокурори при Окръжна прокуратура-Стара Загора организираха среща с родственици на потърпевшите при тежко пътно-транспортно произшествие, станало на 1 октомври 2021 година в гр. Стара Загора. Привлечен като обвинен по формираното досъдебно произшествие е 18-годишен водач, който при ръководство на МПС е нарушил разпоредбите за придвижване и е предизвикал тежка телесна щета на 23-годишна жена, междинна телесна щета на друга 23-годишна жена, както и лека телесна щета на жена на 27 години. Участие в срещата с околните на потърпевшите взе и апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Наблюдаващите прокурори срещнаха околните на потърпевшите с осъществените досега дейности по следствието, като ги увериха, че е подхванато всичко належащо за изясняване на обективната истина. Роднините обявиха, че имат цялостно доверие на локалните органи на прокуратурата, ангажирани с делото.

Главният прокурор изрази съпричастността си към роднините на потърпевшите и ги осведоми, че досъдебното производството е взето на специфичен контрол с изключение на от Апелативна прокуратура-Пловдив и от прокурор от Върховна касационна прокуратура. Предстои да бъде решено дали следствието на досъдебното произвеждане да бъде предоставено на прокуратура в различен правосъден регион в страната (по предложение на окръжния прокурор на Стара Загора до основния прокурор) за обезпечаване на цялостна обективност и недопускане и на най-малкото подозрение за допустимо влияние върху проверяващите органи.

Иван Гешев акцентира и кардиналната позиция на Прокуратурата на Република България за нуждата от съответни законодателни промени, които биха способствали за усилване на предварителната защита и ограничение нарушаванията по пътищата. Преди повече от година прокуратурата показа оферти за налагане на санкции от 15 до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор за съзнателно причиняване на гибел на едно или повече лица, в случаите, в които закононарушението е осъществено: при ръководство на транспортно средство след приложимост на алкохол с централизация над 2 на хиляда, при ръководство след приложимост на наркотични субстанции, при липса на нужната дееспособност и при превишаване на позволената скорост на придвижване с повече от 50 км/ч. В тези случаи бе препоръчано в интерес на страната да се лишава ръководеното транспортно средство, без значение от собствеността му.

До момента обаче по направените експертни оферти не са подхванати каквито и да е дейности от страна на законодателната власт.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР