Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара е единствената

...
Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара е единствената
Коментари Харесай

Най-големите автомобилни компании се готвят за смяна на поколението в управлението

Главният изпълнителен шеф на General Motors Мери Бара е единствената жена на такава позиция в бранша

© Rebecca Cook Още по тематиката
Индийската HCL купува за 60 млн. $ компания със 750 български чиновници

Придобитата с3i Solutions се занимава с следене на сигурността на медикаменти и клинични изследвания
10 апр 2018
Tesla няма потребност от спомагателен капитал с повишаването на производството на Model 3

Компанията на Илън Мъск си е сложила амбициозни цели за околните месеци
8 апр 2018
Хората последователно ще свикнат с самостоятелните коли

Петер Шварценбауер от борда на шефовете на BMW Group
5 апр 2018
Renault и Nissan обмислят да се слеят в една компания

Сключването на договорката може да се затрудни заради потребността от утвърждението й от френското и от японското държавни управления
1 апр 2018
Трансформацията на автомобилните производители

След като Volkswagen и General Motors влагат милиарди в електрическите автомобили, надмощието на Tesla надалеч не е несъмнено
26 мар 2018
Renault-Nissan-Mitsubishi ще създава електроколи с ново потомство акумулатори

Компаниите избират батериите на твърди електролити и електроди поради по-ниските разноски и по-дългата им издръжливост
15 мар 2018
Volkswagen влага още 20 милиарда евро в 16 предприятия за акумулатори

Производителят работи за понижаване на количеството кобалт, належащо за електрическите му модели
14 мар 2018
BMW измества производството на електрическия модел Mini към Азия

Германската компания ще концентрира активността си за проучвания и разработки в Китай, където ще си сътрудничи с локалната Great Wall Motor
11 мар 2018 За някои от най-големите автомобилни групи в света следва промяна в ръководството в миг, в който секторът е изправен пред предизвикателство - да интегрира нови бизнес модели и да влага в нови технологии, до момента в който в същото време резервира най-хубавото от остарелия си бизнес. Новите водачи ще би трябвало да се потвърдят в тази мощно конкурентна и циклична промишленост, оповестява Financial Times.

Смяна на поколенията

Fiat Chrysler, обединяването Renault-Nissan-Mitsubishi, притежателят на Mercedes-Benz - Daimler, Volvo, aвтомобилната група Tata Motors и Toyota са измежду фирмите, които ще би трябвало да посочат нов управител през идващите няколко години. Първата от тях е Fiat, която ще би трябвало да дефинира правоприемник на дългогодишния основен изпълнителен шеф Серджо Марчионе.
Обединението Renault-Nissan-Mitsubishi е пред сходно предизвикателство – фирмите би трябвало да намерят заместител на Карлос Гон. Той се отдръпна от ролята на основен изпълнителен шеф на Nissan, само че остава в управлението на Renault и е към момента в ролята на основен изпълнителен шеф на алианса.

Въпреки че наследникът на Марчионе ще бъде вътрешен човек, анализаторите считат, че идващото потомство ръководители евентуално ще пристигна изцяло отвън бранша. " Напълно допустимо е идващият популярен авто водач да бъде човек, за който никой в промишлеността към момента не е чувал ", споделя Крис Донкин, анализатор от Inzito. " Става все по-ясно, че методът, който е служил на промишлеността относително добре през последните 100 години, а точно да назначи за основен изпълнителен шеф или най-технически надареният инженер, или финансист, няма да бъде задоволителен. "

Всъщност исторически някои от най-успешните имена в бизнеса идват отвън автомобилния свят - от някогашния основен изпълнителен шеф на Ford Алън Мълали, който беше притеглен от Boeing, до Марчионе, който стартира своята кариера като експерт-счетоводител и данъчен експерт за Deloitte в Канада.

Дитер Цече трансформира автомобилния производител Daimler в един от най-напредналите софтуерни играчи. Но съгласно немските правила той би трябвало да се отдръпна през идната година, оставяйки групата без водач.

Миналата година Ford стана първият производител на коли, който назначи водач отвън промишлеността с съответната цел да ръководи компанията през прехода, като назначи някогашния началник на мебелната компания Steelcase Джеймс Хакет за основен изпълнителен шеф.

Трудностите

Въпросът за пола е основен за промишлеността, чиито изпълнителни постове са доминирани от мъже. Единствената жена на такава позиция в бранша е Мери Бара - основният изпълнителен шеф на General Motors. Но това може да се промени, защото като от ден на ден компании се пробват да привлекат водачи от други браншове. Индра Нуи, основният изпълнителен шеф на Pepsi, е била обсъждана за лидерската позиция в групата Tata, чиито дъщерни компании са Jaguar и Land Rover.

Друг проблем е въпросът за националността във връзка с избора на новите водачи. Въпреки че е измежду най-глобализираните промишлености в света, автомобилният бранш остава твърдо националистичен, когато става въпрос за назначение на водачи. Понастоящем трите огромни немски автомобилни производители са водени от германци, италианската Fiat е водена от италианец, японските Honda, Toyota и Nissan имат японски основни изпълнителни шефове, а Ford и General Motors от Съединени американски щати са под управлението на американци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР