Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е против разделянето

...
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е против разделянето
Коментари Харесай

Вечерни новини: Най-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Главният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг е срещу разделянето на компанията. Един от съоснователите на компанията - Крис Хюз, разгласява публикация в New York Times, в която изрази мнение, че Фейсбук би трябвало да се раздели на няколко компании заради прекомерно огромното въздействие, изключително върху изборите. Според Зукърбърг предлагането на Хюз няма да помогне при решаването на тези проблеми. " Мисля, че в случай че се притеснявате за демокрацията и изборите, бихте желали да има компания като нашата, която може да влага милиарди долари годишно за създаване на най-нови средства против интервенция в изборите ", посочи той.

Еуфорията към визитата на папа Франциск отшумя и този уикенд беше постен откъм български вести.
Скандалът с къщите за посетители за наши хора не подмина и водача на Движение за права и свободи. Роднини на Мустафа Карадайъ стоят зад четири плана за 1 млн. лева в родното му село Борино, демонстрира следствие на " Биволъ ".

България и Турция влязоха в следващи пререкания - този път поради изявление на турския дипломат за потребността от наложително проучване на турски език. Защитната позиция на южната ни съседка е неточност в превода, което елементарно може да бъде тествано. Строителният бизнес е на вълна поддържане на пътища, откакто сега пътната организация разпределя близо половин милиард лв. за идващите 5 години.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Световната вест пристигна от Съединени американски щати - президентът Доналд Тръмп се разпореди целият останал китайски импорт да бъде обложен с мито, откакто в петък влязоха в действие фрапантно по-високи мита за доставки на стойност 200 милиарда $. По този метод може да се сбъдне най-лошият сюжет за разгръщане на комерсиалното напрежение в света.

Uber Technologies, чиято активност за споделени пътувания беше неразрешена в България, получи оценка от вложителите при борсовия й дебют от 75.5 милиарда $, или близо 1.3 пъти българския годишен Брутният вътрешен продукт.

През новата седмица се чака да разберем по какъв начин се е показала българската стопанска система през първото тримесечие, а президентът Румен Радев ще стартира съвещания за избора на нов основен прокурор.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА Роднини на водача на Движение за права и свободи също се оказаха с къщи за посетители

Роднини на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ стоят зад четири плана за къщи за посетители в родното му село Борино, демонстрира следствие на " Биволъ ". Фирмите им са получили над 1 млн. лева европейско финансиране по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). Единият от плановете е на Затие Караахмед, която е сестра на брачната половинка на Карадайъ Джеврие, а на различен от плановете тя е шеф. Къщи за посетители имат също Невредин Кючюк, който пък е брат на Джеврие, както и брачната половинка му. Отделно от това майката на Карадайъ стопанисва фамилен хотел " Аркадия ", издигнат с пари по програмата САПАРД, който се ръководи от другия й наследник.

Това е следващият случай, в който се оказва, че европейски пари са били раздавани " на калпак " на хора, близки до ръководещите. В същото време огромна част от обектите не се употребяват като къщи за посетители, а като частни вили. Скандалът накара прокуратурата да стартира следствие, като към този момент е повдигнато обвиняване единствено на някогашния заместник-министър на стопанската система Александър Манолев. По селската стратегия са финансирани общо 750 къщи за посетители за над 200 млн. лева Строителни компании се конкурират за 474 млн. лева за поддържане на пътища
Общо 63 предложения бяха подадени в шестте публични поръчки на Агенция " Пътна инфраструктура " за поддържане на републиканската пътна мрежа в идващите 5 години. Бюджетът им е 474 млн. лева, като е разпределен сред шестте региона в страната - Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен.

Кандидатите са толкоз доста, защото всяка поръчка е разграничена на няколко позиции - по области, за които компаниите вземат участие поотделно, без ограничавания. От огромните строители отсъстват единствено " Джи Пи груп " и " Главболгарстрой ".

Гръцката Corinth ще достави тръбите за газовата връзка с Гърция

Гръцката компания Corinth Pipeworks Pipe Industry, която е част от групата Viohalco, е определена да създаде и достави тръбите за междусистемната газова връзка с Гърция. Това оповестиха от плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са държавният БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.
Corinth беше единствената позволена до класиране компания с оферта от 58.2 млн. евро при оптимален бюджет за търга от 60 млн. До сключването на контракт обаче може да не се стигне скоро, защото един от отпадналите претенденти - българската " Топливо-2 " на Васил Щраков, разгласи процедурата за опорочена и евентуално ще я апелира.

През идната седмица би трябвало да стане явен и самият строител на газопровода. Битката там е сред българско-италианското обединяване от " Джи Пи груп ", ГБС и Bonatti, от една страна, и гръцката " Джей енд Пи – Авакс ", от друга. Ценовата оферта на гърците е доста по-добра, само че при техническата е назад.

България и Турция в спор за проучването на турски език

България и Турция влязоха в пререкания поради изявление на турския дипломат в страната. При разкриване на цех на турската компания за автомобилни съставни елементи " Теклас " в Кърджали в събота Хасан Улусой уточни, че вложенията от Турция ще се усилят, в случай че повече български жители владеят турски, и прикани българската страна да помогне за по-ефективното му проучване, написа dnevnik.bg. Остро на думите на посланика досега реагириха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и партия " Воля ". Министърът на външните работи Екатерина Захариева разгласи, че в понеделник ще изиска пояснение от Хасан Улусой.
Вечерта от посолството на Анкара в София оповестиха, че думите на дипломата са изопачени и това е провокирало следващия скандал сред двете страни. " Посланикът е изразил мнението на турските вложители за нуждата българските жители, които работят за тях, да владеят документално и говоримо както български, по този начин и турски език, което ги прави желани при наемането им в турски компании ", се споделя в позицията на посолството.

От задачата обаче показват, че тези думи са изопачени до " Турският дипломат изиска наложително проучване на турски език в България ". При предходния скандал с Турция, развил се преди два месеца, още веднъж неправилна интерпретация на думите на турски представител беше посочена като причина за казуса. Става въпрос за изявлението на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, че след напън българският парламент е трансформирал Закона за вероизповеданията и за 10 години бяха разсрочени обществените задължения на вероизповеданията. От нея най-облагодетелствано е Главното мюфтийство, което е главният дебитор на страната с над 8 млн. лева отговорности.

Лекарският съюз изиска незабавни промени във финансирането на лекуването на деца

Извънредният събор на Българския лекарски съюз одобри позиция, в която се упорства по най-бързия метод да се контракти нарастване на недофинансираните клинични пътеки за лекуване на деца, бременни и в региона на пулмологията, оповестиха от организацията. В декларация от съюза споделят, че поддържат изказаните отзиви и претенции на техните сътрудници педиатри от Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ", които стачкуваха през седмицата.

Като най-наложителна мярка от лекарския съюз показаха отпадане на лимитите за броя кревати по клиники в педиатрията, като ограничаването да е общо за броя кревати за педиатричните лечебни заведения и отделения.

" Лудогорец " съвсем си обезпечи осма поредна шампионска купа

" Лудогорец " направи огромна крачка към спечелването на осма поредна купа след нулево тъждество в последния пряк мач с " ЦСКА-София ". Три кръга преди края на футболния сезон първенците резервираха задатъка си от три точки на върха в класирането. До края за " Лудогорец " предстоят мачове с " Левски ", " Ботев " (Пловдив) и " Черно море ", а за " ЦСКА-София " - с " Берое ", " Левски " и " Ботев " (Пловдив). Така така наречен грандове " Левски " и " ЦСКА-София " близо 10 години се борят кой ще е втори в класирането.

Претендентите за купата от Разград записаха трето следващо тъждество в Първа лига. Те изиграха оспорван мач с много борба в средата на терена, който обаче предложи прекомерно малко голови положения и забавни обстановки пред двете порти. Срещата приключи с едвам три точни удара, като всичките пристигнаха преди почивката.

Тръмп подреди по-високи мита за целия импорт от Китай

Американският президент Доналд Тръмп продължава да усилва натиска си върху Китай в опит да реализира преференциална комерсиална договорка. След като в петък влязоха в действие по-високи мита за импорт от азиатската страна в размер на 200 милиарда $, същия ден Тръмп е наредил на непрекъснатия търговски представител Робърт Лайтхайзър да се стартира с процедурата за увеличение на митата върху останалите вносни артикули от Китай на стойност близо 300 милиарда $. " Президентът ни подреди да стартираме процеса на увеличение на митата върху съвсем целия останал импорт от Китай, оценен на към 300 милиарда $ ", написа в формалното изказване на комерсиалния представител. От него се схваща, че информация за процедурата и интервала на обществено разискване ще бъде оповестена във Федералния указател, а повече детайлности ще бъдат качени в понеделник на уеб страницата на непрекъснатия представител за комерсиалните договаряния.

В Twitter Тръмп разяснява, че през последните два дни Съединени американски щати и Китай са провели " откровени и градивни диалози за статуса на комерсиалните връзки сред двете страни ". Той посочи, че има " доста здрава връзка " с китайския президент Си Дзинпин, а договарянията ще продължат и в бъдеще. " Междувременно Съединени американски щати постановиха мита на Китай, които може да бъдат или да не бъдат анулирани според от това какво ще се случи с бъдещите договаряния ", написа още американският президент.
Uber набра над 8 милиарда $ от борсата, само че акциите й се намалиха в дебютната търговия

Uber Technologies притегли 8.1 милиарда $ в първичното си обществено предложение, откакто емисионната цена на акциите беше избрана в долната граница на ценовия диапазон, оповестява Bloomberg. Компанията за споделено пътешестване продаде 180 млн. акции на цена 45 $ за брой. Това й донесе пазарна оценка в размер на 75.5 милиарда $. По-рано Uber беше определил диапазона за цена на книжата си от 44 до 50 $ за брой.
Борсовият дебют на компанията обаче не беше от най-успешните. Акциите в края на търговията се намалиха с близо 8% и завършиха при цена от 41.57 $.

The Wall Street Journal отбелязва, че от 2000 година до момента единствено 18 компании, чиято капитализация е превишавала 1 милиарда $, са губили от цената на акциите си през първия ден на излизане на американски тържища. В множеството случаи акциите са поскъпвали приблизително с 21%.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Джеф Безос показа първообраз на галактическа сонда, която би трябвало да кацне на Луната през 2024 година

[REUTERS/]

Най-богатият човек в света Джеф Безос показа във Вашингтон план за галактически уред, с който има желание да се включи в проучванията на Луната. В последната година НАСА предприе редица стъпки, с които се пробва да върне още веднъж индивида на естествения сателит на Земята. За задачата американската галактическа организация разгласи, че ще работи взаимно и с частни компании.
Апаратът се споделя Blue Moon ( " Синя Луна " ) и се чака през 2024 година да направи първия си полет до Луната, като ще транспортира до такава степен транспортни средства и съоръжение. Безос сподели първообраз на апарата с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. Blue Moon ще може да прави меко кацане на лунната повърхнина с потребен товар от 3.6 тона и от 6.5 тона в по-голямата си версия.
" Това е необикновен уред и той ще стигне до Луната ", съобщи Безос, представяйки макета. Той изясни, че планът се създава от три години.
СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Първа картина на българската стопанска система за началото на 2019 година

Предстоящата седмица е изпълнена с макроикономически данни за първото тримесечие на годината. Началото задава износът за март, а във вторник ще стане ясно с какъв брой нарастват заплатите през първото тримесечие. Кулминацията е в сряда, когато националната статистика разгласява експресни оценки за брутния вътрешен артикул (БВП) в България през интервала януари - март, както и инфлация през април. Данни за стопанската система на страните от Европейски Съюз ще разгласява и Евростат в сряда.

Според предварителните оценки растежът в съюза и еврозоната е запазил темповете си от предходното тримесечие и не се чакат огромни намаления на числата. Българският Институт за пазарна стопанска система (ИПИ) пък отбелязва, че всички данни за България все още са показателни за мощен старт на 2019 година и дават положителни мотиви за оптимизъм.
Президентът стартира съвещания по избора на нов основен прокурор

Президентът Румен Радев ще се срещне в понеделник с основния прокурор Сотир Цацаров. Срещата е по самодейност на президента и е първата от поредност с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации за " критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор ".
Мандатът на основния прокурор изтича в края на годината. Процедурата за избор на негов правоприемник може да стартира най-рано на 10 юли, а най-късно на 10 септември - т.е. Румен Радев повдига тематиката относително рано. Той има пълномощия по избора - Висш съдебен съвет дефинира основния прокурор, само че президентът може да не подпише декрет за неговото назначение, в случай че има причини за това. Подобен казус имаше през 1999 година, когато Петър Стоянов върна избора на Бойко Рашков. Висш съдебен съвет избра на мястото му Никола Филчев.

Правомощията на основния прокурор са записани в конституцията и Закона за правосъдната власт, само че все пак водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова преди месец изиска да се разиска смяна в пълномощията на основния прокурор и налагане на правосъден надзор върху актовете на прокуратурата.
Нов спор на претендентите за ръководител на Европейска комисия

Водещите претенденти за ръководител на Европейската комисия ще вземат участие в нов спор на 15 май в Европейския парламент в Брюксел. Състезаващите се да сменят Жан-Клод Юнкер ще изложат своите проекти за бъдещето на Европейски Съюз.

На предходния спор във Флоренция Манфред Вебер от Европейската национална партия, претендентът на социалистите Франс Тимерманс, Ги Верхофстад от АЛДЕ и Ска Келер от Европейската зелена партия показаха разнообразни визии за съюза, изключително за обществените и икономическите политики. OUT_OF_OFFICE
Музика
15.05


По случай десетгодишния си рожден ден Sofia Live Club провеждат концерт на поп изпълнителя Любо Киров. Освен него на сцената ще бъдат Живко Петров на клавишни, Ангел Дюгеров на китара, Калин Вельов на барабани и перкусии и други
В Sofia Live Club, начало 21 ч., предварителни билети 20 лева, на място в деня на концерта 25 лева

Мюзикъл
16.05


The best of Andrew Lloyd Webber e известен по целия свят мюзикъл, който за пръв път ще бъде показан в България. Събрани са емблематични елементи от творчеството на композитора на мюзикъли - " Котките ", " Фантомът на операта ", " Евита ", " Исус Христос суперзвезда ". Освен известните реализатори Ингве Гасой Ромдал от Норвегия, Саша Кребс от Германия, Шарлоте Хайнке също от Германия, Беатрикс Райтерер от Италия и Люси Дяковска от България се причисляват и Софийската и Плевенската филхармония.
В зала 1 на НДК от 20 ч., билети от 40 лева до 100 лева

Изложба
До 31.05


Изложбата " Баухаус имагиниста " сплотява хрумвания, проучвания и документи във връзка стогодишнината от основаването на школата. Артистът Лука Фрай създава конструкция сред статуя и изложбена архитектура, която се трансформира в пространството за изложбата. Централно място заема и компютърен терминал, на който посетителите могат да прегледат журнала на " Баухаус имагиниста ", сами да си разпечатат текстове и изображения и да ги вземат за у дома. Предвидена е паралелна кино стратегия, а на 11 май - и уъркшоп за деца сред 6 и 12 години, проведен от " Детска архитектурна работилница ".
В " Гьоте институт "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР