Главният инспектор Теодора Точкова предлага изменения в Закона за съдебната

...
Главният инспектор Теодора Точкова предлага изменения в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Главният инспектор иска законова промяна за по-лесен достъп до банковите тайни на магистратите

Главният контрольор Теодора Точкова предлага промени в Закона за правосъдната власт, които е изпратила до правосъдния министър Цецка Цачева. Една от концепциите е още в декларациите за имущество и ползи магистратите категорично да заявяват единодушие Инспекторатът към Висш съдебен съвет да има достъп до обстоятелствата и събитията, които са банкова загадка.

Целта на предлагането е да се преодолеят част от проблемите, подбудени от използването на настоящите от 1 януари 2017 година текстове в правосъдния закон в раздела за инспекция на имуществените заявления на съдиите, прокурорите и следователите. Ако бъде категорично регламентирано в закона и инспекторатът в действителност получава единодушие за приемане на сведения, които са банкова загадка, то

няма да се постанова комплицираната процедура по искане на позволение от съответния областен съд за откриване на тайната,

аргументира се основният контрольор.

От инспектората акцентират, че ще желаят от съда откриване на банкова загадка единствено за магистратите, които не са заявили документално единодушието си за достъп до данните, нужни за инспекция на имуществените им заявления, част от които са банкова загадка.

Миналата седмица най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, предложи магистратите да разкриват непринудено банковите си секрети за решение на сложната обстановка с разкриването на банковата загадка на магистрати при инспекция от инспектората.

Инспекторатът предлага даването на единодушие за откриване на банкова загадка да бъде категорично планувано в закона,

с цел да се избегне и нуждата от нотариална легализация на единодушието,

каквато изискват кредитните институции според вътрешните си правила. Ако бъде написано в закона, магистратите ще дават единодушие за откриване на банковата загадка без нотариална легализация, спестявайки време и средства.

Това предложение

ще понижи и броя на правосъдните каузи по претенции на Инспектората към Висш съдебен съвет

за откриване на банкова загадка за осъществяваните инспекции на имуществените заявления. Иначе институцията ще продължи да желае откриване на банкова загадка освен за магистратите, които не са заявили документално единодушие за достъп, само че и за околните на всички съдии, прокурори и следователи - съпрузи, лица, с които са във фактическо общуване, и малолетните им деца.

С предлагането банковата загадка да се разкрива от районния съд, в чийто регион е непрекъснатият адрес на магистрата или неговите близки,

ще се преодолее и спорната процедура на районните съдилища за локалната подсъдност по тези претенции.

Главният контрольор предлага да се запълни празнина в правосъдния закон и Инспекторатът към Висш съдебен съвет да получава от Българска народна банка наред с информацията за паричните отговорности на магистратите и техните близки, само че и информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките хора, както и за наемателите на сейфове в банки и техните пълномощници.

Срокът за инспекция на имуществените заявления да е шестмесечен, а не тримесечен ,

е друго предложение за изменение на в Закона за правосъдната власт, направено от Точкова. Причината - сегашният период не е задоволителен. Проверяваните магистрати са 4199 към началото на тази година. Освен това Инспекторатът не разполага с умишлен софтуерен артикул за инспекциите си, тъй като създаването на подобен е в развой на възлагане.

Целта на друго предложение на Точкова е на административно наказване за неподаване на имуществена декларация да подлежат и някогашни към този момент магистрати, които са изгубили статута си все още на приключване на периода за подаването на декларациите. Според сегашната редакция на административно наказване подлежат единствено настоящите магистрати, които не са подали имуществени заявления в период.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР