Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви в

...
Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви в
Коментари Харесай

ЕЦБ няма да се откаже от вдигането на лихвите след декември 

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн съобщи в изявление за финансовата новинарска организация Market News, което беше обещано на 16-и ноември и беше оповестено в понеделник, че не чака покачването на лихвените проценти, което ще се случи през декември, да е последното, заяви БНР. 

Лейн означи, че ЕЦБ чака да продължи да покачва лихвите, само че добавя, че оценката на настоящата обстановка демонстрира, че " една платформа за обсъждане на ново доста огромно нарастване със 75 базисни пункта към този момент не съществува “.

Той въпреки всичко призна, че цените на силата " евентуално ще останат по-високи от предстоящото ", защото " рисковете за доставките на природен газ ще останат в действие и през идната година ".

Говорейки за опцията от криза в еврозоната, Лейн сподели, че има вяра, че в случай че въпреки всичко има криза, тя ще бъде " лека и къса ", само че не изключи вариант да бъде " по-голяма и по-продължителна ".

В момента липсва подтик за трето следващо нарастване от 75 базисни пункта на съвещанието на ЕЦБ на 15 декември, съгласно източници, осведомени с лихвената политика на централната банка. ЕЦБ към този момент увеличи лихвения % по депозитите с общо 200 базисни пункта от юли насам, като в това време еврозоната евентуално стартира да навлиза в криза, до момента в който инфлацията евентуално е покрай своя пик.
Китай не трансформира нищо
Междувременно Китай резервира главните си лихви по заемите непроменени за трети следващ месец, защото отслабващият юан пречи на способността на централната банка да поддържа въпреки и по-бавния стопански напредък, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Китайската национална банка остави главната си рента по едногодишните заеми непроменена - на равнище от 3,65 на 100, до момента в който лихвата по петгодишните заеми, одобрявана като пример за ипотечните лихви, остава на ниво от 4,3 на 100.

По-рано банката бе понижила лихвата по петгодишните заеми с по 15 базисни пункта (0,15 на сто) на съвещанията си през август и май, както и с 5 базисни пункта (0,05 на сто) през януари.

Основната рента по заеми, изчислена и оповестена от Националния междубанков център за финансиране въз основа на най-хубавите лихвени проценти по заеми, предлагани от котиращи банки, която е в действие понякога.

Основната рента по заемите се фиксира месечно въз основа на данни за равнищата на лихвените проценти, подадени от 18 банки, макар че управляващите в Пекин имат въздействие върху определянето им. Основната рента по заемите размени обичайния референтен лихвен % на китайската централната банка през август 2019 година.

Тъй като инструментът за средносрочно кредитиране, който се приема като тенденция за Основната рента по заемите, беше непокътнат на 2,75 на 100 по време на съвещанието по парична политика на 15 ноември, пазарите чакаха централната банка да резервира лихвените равнища непроменени.

Миналата седмица тя инжектира 850 милиарда юана (116 милиарда долара) в стопанската система посредством едногодишен Общински ликвиден механизъм (Municipal Liquidity Facility - MLF). Китайската централна банка организира седемдневни противоположни репо интервенции на стойност 3 милиарда юана в понеделник, 14 ноември, с цел да усъвършенства ликвидността. Лихвеният % по противоположното репо интервенции беше 2 на 100.

По-рано през месеца публични данни демонстрираха, че банковото кредитиране в страната е намаляло внезапно, до 615,2 милиарда юана през октомври спрямо 2,47 трилиона юана през септември на фона на спада на пазара на парцели и по-слабата икономическа интензивност.

През третото тримесечие стопанската система се разшири с по-бързи темпове от 3,9 на 100 след облекчаването на някои пандемични ограничавания. Темпът на напредък обаче остана под годишната цел на Пекин от " към 5,5 на 100 ". 

Очаква се икономическият напредък да отслабне през четвъртото тримесечие, защото възходящият брой на инфектираните с ковид, както и прецизната китайска политика за " Нулев Ковид ", натежаха върху промишлената интензивност.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР