Гласуването за президентските и парламентарните избори в Турция започна. Избирателните

...
Гласуването за президентските и парламентарните избори в Турция започна. Избирателните
Коментари Харесай

Секциите в Турция отвориха, ще избират президент и парламент

Гласуването за президентските и парламентарните избори в Турция стартира. Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч. в 81 окръга. Секциите ще затворят в 17 ч. локално време.

Разкрити са над 191 884 изборни секции.

След привършване на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете, подадени за претендентите за президент. 64 милиона турски жители имат право да гласоподават, от които в страната са регистрирани 60 697 843 гласоподаватели.

По време на изборите през днешния ден в Анкара има засилени ограничения за сигурност.
 Турция избира президент и парламент
Турция избира президент и парламент

Ключов избор за бъдещето на страната, който може да постави завършек на 20-годишното ръководство на Ердоган

За президент се състезават: Реджеп Тайип Ердоган, Партия на справедливостта и развиването, Кемал Кълъчдароглу, ръководител на главната опозиционна Народнорепубликанска партия и Синан Оган, Алианс АТА.

Вотът може да смъкна от власт президента Реждеп Ердоган след 20 години на власт и да спрат все по-авторитарния път на неговото държавно управление, разяснява " Ройтерс ".

Гласуването ще реши освен кой ще управлява Турция, страна-членка на НАТО с 85 милиона поданици. То ще дефинира по какъв начин ще бъде ръководена, накъде се е насочила стопанската система на фона на дълбока рецесия на разноските за живот и формата на външната политика на страната, която е приела непредсказуеми обрати.

Проучванията на публичното мнение дават лека преднина на основния противник на Ердоган Кемал Кълъчдароглу, който оглавява съюз от шест опозиционни партии.

В парламентарните избори вземат участие 24 политически партии и 151 самостоятелни претенденти за депутати. Те ще се борят за място в 600-членния турски Меджлис.

Не е изключено да се организира втори тур на президентските избори на 28 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР