Гласуването на текстовете продължава утре Вторичното разграбване на КТБ се

...
Гласуването на текстовете продължава утре Вторичното разграбване на КТБ се
Коментари Харесай

Спират вторичното разграбване на КТБ

Гласуването на текстовете продължава на следващия ден

Вторичното плячкосване на КТБ се стопира с промени в Закона за банковата неплатежоспособност, които бяха признати дефинитивно от Народното събрание. Те са препоръчани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Синдиците нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечения, като се изключи случаите, при които вземането на банката е погасено напълно посредством парично заплащане, гласят признатите текстове. Уточнява се, че синдиците нямат право да заличават обезпеченията до датата на разкриване на процедурата по осребряване имуществото на банката.

За недействителна ще се счита всяка договорка, при която взимане с генезис от банкрутирала банка е трансферирано на трето лице, в случай че против това не е постъпило заплащане или не е получен различен актив. Като в тези случаи за недействителни ще се афишират и поредност от прехвърляния. Промените се вършат, с цел да не може активи, купени с пари от КТБ, да се трансферират през няколко компании и да се заличат следите им.

Синдиците или Фондът за гарантиране на влоговете могат да предявяват искове пред съда за оповестяване на нищожност на договорка или на поредност от покупко-продажби в 5-годишен период от откриването на производството по неплатежоспособност за банката, гласят още измененията. За тези искове няма да се събира авансово държавна такса. В измененията е написано и удължение на периода, в който всеки заемодател на банкрутирала банка може да подава иск за нищожност на договорка. Сега той е 2 години, а с измененията се удължава на 5 години.

Гласуването на текстовете от закона продължава на следващия ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР