Гласуването бележи първият случай от близо 150 години насамКонтролираната от

...
Гласуването бележи първият случай от близо 150 години насамКонтролираната от
Коментари Харесай

Камарата на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност

Гласуването бележи първият случай от близо 150 години насам

Контролираната от републиканците Камара на представителите на Съединени американски щати поддържа настояването за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас поради огромния мигрантски напор по американско-мексиканската граница, съобщи Би Би Си. 

Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на импийчмънт.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите не съумяха да получат подкрепа от болшинството по настояването си за премахване на Майоркас. 

С 214 гласа " за " с 213 " срещу " долната камара на Конгреса утвърди два члена за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност по обвиняванията, че той не е ползвал имиграционните закони на Съединени американски щати, което е довело до рекордно огромни мигрантски потоци през американско-мексиканската граница, както и че е направил погрешни изказвания пред законодателите.

Малко евентуално е обаче Сенатът, в който Демократическата партия разполага с болшинство, да поддържа днешното решение, добавя Ройтерс. Въпросът в този момент се насочва към водения от демократите Сенат, където е евентуално да се провали.

Президентът Джо Байдън назова гласуването във вторник „ прям акт на противоконституционно користолюбие “ и „ политически трик “.

Откакто Байдън встъпи в служба като президент през 2021 година, рекорден брой мигранти влязоха в Съединени американски щати, пресичайки незаконно мексиканско-американската граница. Бившият президент Доналд Тръмп трансформира това в главен акцент в акцията си против Байдън.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за обстановката по границата и счита, че казусът се дължи на неработещата имиграционната система на Съединени американски щати, която Конгресът не е в положение да оправи.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР