Глад за коли втора употреба отчитат автокъщите у нас. На

...
Глад за коли втора употреба отчитат автокъщите у нас. На
Коментари Харесай

Глад за коли втора употреба - цените се покачват драстично

Глад за коли " втора ръка " регистрират автокъщите у нас. На фона на огромното търсене вносът на остарели коли е западнал. Това е довело до съвсем двойно по-високи цени спрямо предходната година по същото време.

Бърза разходка из столичните автокъщи демонстрира, че коли " втора ръка " съвсем липсват. В момента се изчерпват запасите от импортираните при започване на годината в страната. Избор няма, а цените безусловно са двойни.

" Какво би трябвало да създадем, с цел да си купим кола " втора ръка " в края на 2021-ва година? " - споделя автомобилният специалист Филип Лазаров - " Днес ще бъда малко по-остър и не по този начин занимателен, тъй като би трябвало да кажа истината. Истината е, че просто няма импорт. Няма коли в България. Сега, в случай че отидеш да си поръчаш нов автомобил в посланичество, ти споделят най-малко 6-7 месеца, след тези се оказват още 6-7. За една кола чакат 5 души и почти се връщаме като преди 89-та - може да се чака няколко години. От производителите пристигна първата стъпка, че няма произвеждане. Всъщност колите са създадени, завъшени, само че техните комютри, техните мозъци ги няма, защото най-вероятно се създават там по Япония, по Китай. Пазарът - вторичният се свива, тъй като когато не купуваме нови коли, не продаваме старите. Старите няма по какъв начин да вървят към нашия пазар. В България знаем, че ние изкупуваме дето се споделя много крайния автомобил. Автомобилите, които са крайни в хранителната верига.

Според заместник-председателя на Асоциацията на вносителите на коли в България обстановката става все по-тревожна.

" Хората желаят да купят коли, само че няма предложение. Аз имах преди 3 месеца 60 автомобила, сега имам 17 и няма какво да купя " - споделя Любомир Доросиев -заместник-председател на Асоциацията на вносителите на коли в България

" Един от най-търсените класове коли в България - това са сред 5 000лв. и 15 000лв., даже сред 5 000 лева и 10 000лв. Всички хора желаят малолитражни бензинови коли, поради нормите. В същото време се оказва, че желаят и автоматик, само че това са най-търсените и сега кола сред 5 000 и 10 000 лв. автоматик, бензинова, с 5 порти, дребна е съвсем невероятно да се откри. В момента, в който излезе на пазара, се купува " - добавя автомобилният специалист Филип Лазаров.

" Преди един търговец, влизайки в едно посланичество, можеше да избира сред 30-40 автомобила, които са на прилични километри и на добра цена и може да купи. - споделя Любомир Доросиев - " В момента, влизайки в едно посланичество, няма нищо или в случай че има нещо - е повишено най-малко с 30% до 50%, тъй като има голямо търсене освен от българи, само че и от съветските републики, Полша, от Румъния. Ето по какъв начин стоят нещата фрапантно - това е автомобил, който е импортиран преди към 4 месеца, аз съм му завишил с към 1000 лв. цената, тъй като в този момент и да желая да го купя аз, не мога да го купя на тази цена и ето един автомобил, който е нов импорт, той е пристигнал оня ден.

-Как определяте тази цена?

-Цената се дефинира от това, което купуваме извън, и от това, което е транспортни разноски и ние си слагаме облагата вътре и надлежно препродаваме с облага не доста огромна. На подобен автомобил до 20 хиляди лв. ние слагаме облага нормално най-много към 1000 лв..

В България липсва даже импорт на по-стари коли от Европа.

" В Италия един остарял автомобил - над 15 години им дават 1500 до 2500 евро бонус, страната, в случай че го изхвърлят в морга и не го продадат на вторичния пазар. - споделя още Доросиев. - На тях им е доста по-изгодно да го оставят там без никакви разправии, в сравнение с да търсят някой да го купи и да го трансферират.

- В момента какви коли се внасят, макар дребния брой?

- Кой какви откри.

- Тоест към този момент не се гледа дизел или бензин?

- Не се гледа, просто стоката, която изпадне, не я пропущат хората, просто в случай че не я купи той, ще я купи идващият. В дребните обитаеми места автомобилът е средство за напредване. Хората купуват каквото и да е до 5000 лв., които аз мисля, че към този момент не се внасят толкоз доста в България, тъй като маржът на облагата е доста съкратен. От един подобен автомобил един търговец може да получи от порядъка на 200-300 до 500 лв., то не си заслужава.

На вътрешния второстепенен пазар пуснатите регистрирани към този момент у нас коли също са доста по-малко. Все повече хора изчакват преди да продадат колата си. Автомобилният специалист Филип Лазаров предизвестява:

" Много значимо е човек преди да си продаде автомобила - каква неточност прави елементарният човек - закупил е автомобила си за 10 000 или 20 000 лева, карал го е 2-3 години, идва някой - предлага му същата сума, той споделя: " Охо! Аз съм на спекулация - карал съм го 3 години и ще го продам на същата цена! " Преди да ревизирате какво ще си закупите за тази стойност, която сте приготвили, дали ще додадете някаква разлика, или ще си купите по-евтин автомобил - проверете какво има и тогава си продавайте автомобила, най-после да не останете разочаровани, без кола.

Светлина в тунела специалистите сега не виждат. Стабилизирането на пазара ще отнеме време, а вторичният пазар на коли какъвто е българският ще върви след света с най-малко половин година.

Автор: Боряна Черганова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР