Гигантската пясъчна буря на Марс вече е обхванала цялата планета,

...
Гигантската пясъчна буря на Марс вече е обхванала цялата планета,
Коментари Харесай

Бурята на Марс обхвана цялата планета

Гигантската пясъчна стихия на Марс към този момент е обхванала цялата планета, заяви НАСА. Бурята, която бушува на Червената планета от началото на месеца, се сгъстява от ден на ден и е една от най-силните следени до момента, разгласи галактическата организация.

Марсианската стихия доближи върхове по мащаб и мощ

Гигантска пясъчна стихия се развихря на Марс

Съдбата на маросхода Opportunity към този момент продължава да е незнайна. Апаратът е в латентен режим, с цел да съхранява допустимо най-вече сила и не дава отговор на сигналите от Земята. Той разчита на слънчеви панели, които да зареждат батериите и да обезпечават сила за отоплителната система. Опасението на учените е, че заради незадоволителната слънчева светлина Opportunity може да не се отоплява и да замръзне.

НАСА откри възможни форми на живот на Марс

Марсоходът Curiousity чества 2000 дни на Марс

Междувременно, от другата страна на планетата, се намира марсоходът Curiosity. Той не е заплашен от бурята, тъй като употребява нуклеарно гориво. Минимален е рискът и за инструментите на марсохода. Единственото безпокойство на учените е, че пясъкът може да замърси обективите на неговите камери и че понижената светлина изисква те по-дълго време да са дейни, с цел да се създадат фотосите. Когато не се употребяват, камерите са ориентирани надолу, с цел да се понижи количеството пясък, което може да попадне на тях.
 Снимка от марсохода Curiosity, която демонстрира разликите в равнището на слънчевата светлина по отношение на преди бурята да стартира (вляво) и когато тя е в разгара си на 17-ти юни 2018 година Снимка от марсохода Curiosity, която демонстрира разликите в равнището на слънчевата светлина по отношение на преди бурята да стартира (вляво) и когато тя е в разгара си на 17-ти юни 2018 година
Астрономите употребяват Curiosity дружно с няколкото галактически апарата, които са в орбита към Марс, с цел да учат бурята в елементи. През последната седмица равнището на прахуляк в региона на марсохода се е нараснало повече от два пъти. Маранята, която учените назовават tau към този момент със стойност над 8,0, което е най-високото равнище откогато Curiosity е на Марс. Нивото на tau при Opportunity за последно е измерено преди той да спре да комуникира и е било 11 - толкоз гъсто, че повече не може да се вършат точни измервания.

Как ще наподобява животът на Марс

Прототипът на европейския марсоход е подготвен за проби

Пясъчните стихии са постоянно събитие на Марс, само че нормално са с по-малък мащаб и по-краткотрайни. Учените за в този момент нямат концепция за какво тази стихия пораства толкоз доста. Тя може да продължи и с месеци, което дава опция на Curiosity да я изучи в елементи.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР