Гигантска звездна черна дупка на 15 000 светлинни години от

...
Гигантска звездна черна дупка на 15 000 светлинни години от
Коментари Харесай

Черна дупка в нашата галактика е толкова масивна, че не трябва да съществува

Гигантска звездна черна дупка на 15 000 светлинни години от Земята се оказва два пъти по-масивна от това, което откривателите смятаха за допустимо в нашата вселена.

Черната дупка има маса 70 пъти по-голяма от тази на Слънцето, се споделя в ново изследване. Преди това учените считали, че масата на звездна черна дупка, формирана от гравитационния срив на солидни звезди, не може да надвишава 30 пъти тази на слънцето.

„ Смятахме, че доста солидни звезди с химическия състав, характерен за нашата вселена, би трябвало да изхвърлят по-голямата част от своя газ при мощни звездни ветрове, когато наближат края на живота си “, споделя водещият създател на изследването Джифенг Лиу, заместител общоприет шеф на Китайската академия на астрономическите обсерватории. „ Следователно те не трябва да оставят след себе си подобен солиден излишък. “

Смята се, че нашата вселена Млечния път съдържа към 100 милиона звездни черни дупки, само че все пак учените са разкрили единствено към две дузини от тях, съгласно известието. Това е по този начин, тъй като допреди няколко години единственият метод учените да открият тези великански черни дупки беше посредством разкриване на рентгеновите лъчи, които те излъчват, до момента в който гълтам звездните си спътници. Но множеството черни дупки в нашата вселена нямат доста вкус и по този метод не отделят рентгенови лъчи, изясняват откривателите в изказването.

Така Лиу и неговият екип се обръщат към различен способ: Те сканират небето с огромен телескоп намиращ се в Китай. Използвайки този телескоп, те търсят звезди, които обикалят към видимо невидими обекти, придържани крепко от тяхната гравитация. Така откривателите се натъкват на една звезда на разстояние 15 000 светлинни години, която „ танцува “ към нищо, само че е държана в орбита от него. Това, което може да провокира сходно държание може да бъде единствено черна дупка, пишат създателите на проучването.

След като откриват звездата, на която дават обозначението LB-1, откривателите употребяват два големи оптични телескопа – Gran Telescopio в Лас Палмас, Канарските острови, Испания, и телескопът Keck I в Хавай – с цел да дефинират масата на звездата и нейния сателит, черната дупка. С тяхна помощ те откриват, че звездата е осем пъти по-масивна от Слънцето и обикаля към черна дупка 70 пъти по-масивна от Слънцето. Звездата се завърта към черната дупка на всеки 79 дни, оповестяват откривателите.

Черната дупка „ е два пъти по-масивна от това, което смятахме за допустимо до момента “, споделя Лиу в изказването. „ Сега теоретиците ще би трябвало да се оправят с предизвикването да обяснят нейното образуване. “ Напоследък астрономите бяха провокирани от открития, които сочат съществуването на черни дупки, които са по-масивни, в сравнение с специалистите смятаха, че е допустимо. Например, Лазерният интерферометър на гравитационно-вълновата обсерватория (LIGO) и детекторите на гравитационните талази Дева са забелязали пулсации в пространството и времето, породени от конфликта на черни дупки в далечни галактики, и тези черни дупки са по-масивни от предстоящото, съгласно изказване.

„ Това изобретение ни принуждава да преразгледаме нашите модели за това по какъв начин се образуват черните дупки “, споделя в изказването си шефът на LIGO и професор от университета във Флорида, Дейвид Рейце, който не е взел участие в изследването. „ Този незабравим резултат, дружно с откритието на LIGO-Дева при конфликти с двойна черна дупка през последните четири години, в действителност сочи към подем в нашето схващане за астрофизиката на черните дупки “.

Публикувано в списание Nature.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР