Гигантопитекът е най-голямата маймуна, стъпвала някога на Земята. В продължение

...
Гигантопитекът е най-голямата маймуна, стъпвала някога на Земята. В продължение
Коментари Харесай

Какво е Gigantopithecus: Най-голямата маймуна, ходила някога по Земята

Гигантопитекът е най-голямата маймуна, стъпвала в миналото на Земята. В продължение на повече от 1,7 милиона години този великански – и надълбоко тайнствен – сходен на горила звяр ръководи горите на Източна Азия, само че и през днешния ден към момента съумява да плени въображението ни и да разсъни любознание.

 Gigantopithecus mandible

?

Повечето учени са съгласни, че Gigantopithecus изчезва минимум преди 100 000 години, само че най-вероятно преди към 300 000 години: Настоящият консенсус е, че маймуната е живяла в Източна Азия преди към 2 милиона години и изчезва преди към 300 000 години по време на ранния до междинния плейстоцен. Според други оценки типът изчезва преди към 100 000 години – което, в случай че е правилно, би означавало, че е съществувал взаимно с Хомо сапиенс – само че това мнение не е общоприето.

Първите доказателства за типа идват под формата на зъби – те са закупени от обичайната китайска аптека в Хонг Конг от антрополога Ралф декор Кьонигсвалд през 1935 година На етикета им написа „ зъби на дракона “, само че декор Кьонигсвалд открива, че кътниците принадлежат на неотдавна разпознат липсващ тип маймуна. Именно той дава името на рода Gigantopithecus.

Само един тип от рода Gigantopithecus е разпознат в миналото: G. blacki. От откриването му преди съвсем 90 години, откривателите са документирали към 2000 зъба и 4 частични челюстни кости, които съгласно тях принадлежат на Gigantopithecus.

Повечето от тези открития са събрани от пещерни обекти в Южен Китай, макар че има и доста доказателства за екземпляри от северен Виетнам и северен Тайланд.

 F. Schrenk mit Gigantopithecus-Molar 2005

Не е несъмнено за какво, само че евентуално това се дължи на изменящите се условия на околната среда, засягащи набирането на храна.

Въпреки свирепата си осанка, типът съвсем несъмнено е ял вегетарианска диета със мощен вкус съответно към бамбука. Това лимитирано меню демонстрира, че Gigantopithecus е живял извънредно в гористи региони по времето, когато тази част на Азия е била покрита с джобове савана.

Изследванията допускат, че климатичните промени са настъпили към времето на изгубването на Gigantopithecus, което е довело до изсъхване на гористите площи. Въпреки че наподобява, че доста други животни са съумели да се приспособяват, този жанр е бил прекомерно придирчив и лимитираната му диета може да е означавала, че е липсващ от апетит.

 Orangutan -Zoologischer Garten Berlin-8a

Орангутан

Широко признато е, че Gigantopithecus е бил висок към 3 метра и е имал тегло от към 200 до 300 кг.

Това е единствено приблизителна оценка, защото измерванията се основават на размера на дребното вкаменелости, които сме разкрили, които на всичкото от горната страна са най-вече зъби. Учените обаче са построили относително постоянна картина на това животно.

Генетични доказателства демонстрират, че Gigantopithecus споделя общ предходник с рода Pongo, по-известен като орангутан, който се среща в тропическите гори на Индонезия и Малайзия.

Сега обитаващи единствено Борнео и Суматра, орангутаните в миналото са живели в Югоизточна Азия и Южен Китай през плейстоцена, сходно на гигантския си родственик.

Повечето обаче си показват този звяр като животно, сходно на горила, въпреки и доста по-високо от актуалната, с размерите към тези на полярна мечка, изправена на задните си крайници.

 2016ShawneeBigfoot

Въпреки лимитираните доказателства, че пътищата на H. sapiens са се срещали с жив, дишащ Gigantopithecus, доста хора подозират, че изчезналата маймуна е оживяла в културен проект.

Звучи ли ви позната концепцията за мистериозно голямо човекоподобно, което се лута из планините? През годините постоянно се допуска, че Gigantopithecus може да е бил вдъхновението за маймуноподобните същества, обитаващи човешкия фолклор, като Голямата стъпка и Йети.

Дори и през днешния ден това мистериозно творение към момента буди въображението ни. В римейка на „ Книга за джунглата “ от 2016 година крал Луи е показан като грамаден гигантопитек, доста по-голям от наподобяващия му на орангутан тип в анимационния филм на Дисни от 1967 година От научна позиция, тази смяна на кастинга е може би по-точна, защото орангутаните не са локални за Индия, където се развива историята, само че има повече шансове Gigantopithecus в миналото да са се скитали там.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР