Германското правителство ще наложи данък върху свръхпечалбите на производителите на

...
Германското правителство ще наложи данък върху свръхпечалбите на производителите на
Коментари Харесай

Германия налага данък върху свръхпечалбите на енергийните компании

Германското държавно управление ще наложи налог върху свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия и ще употребява приходите за финансиране на нов пакет от ограничения на стойност 65 милиарда евро, с цел да смекчи удара от растящата инфлация и по-високите сметки за сила. Новият пакет покачва общите разноски в поддръжка на бизнеса и семействата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, до 95 милиарда евро. Това е една от най-мащабните стратегии в развитите страни, оповестява Financial Times.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че държавното управление ще наложи таван върху облагите на производителите на сила, които генерират електричество от вятър, слънчева сила, биомаса, въглища и нуклеарна сила, само че не и от газ. Такива компании правеха " несъразмерни " облаги, тъй като пазарната цена на електрическата енергия се определяше от цената на газа. Постъпленията от налога ще отидат за " спирачка на цените на електрическата енергия ", което ще разреши на семейства да получат главно количество електрическа енергия на понижени цени, добави канцлерът.

Правителството на Шолц е подложено на напън да помогне на германците, загрижени за възходящите разноски за живот и вероятността за доста по-високи сметки за газ тази зима, защото Русия стопира доставките.
Реклама
Тези опасения се ускориха през уикенда, защото Русия спря за неопределен срок доставките на газ за Европа посредством извънредно значимия водопровод " Северен поток 1 ", който минава през Балтийско море до Германия. Руският газов монополист " Газпром ", който беше трансфорат от Кремъл в енергийно оръжие след началото на войната в Украйна, съобщи, че прекъсването е поради техническа нередовност - опрощение, което немското държавно управление сложи под въпрос. Западните държавни управления упрекнаха Москва, че трансформира в оръжие газа, с цел да увеличи цените и да накаже Европа за поддръжката й за Украйна. Европейските цени на газа са към 200 евро за мегаватчас - към 10 пъти над междинното равнище от последното десетилетие.

Шолц сподели, че е наясно, че " доста германци се тревожат за бъдещето си, за високата цена на електрическата енергия и газа, за възходящите разноски за живот... Ние одобряваме всички тези опасения доста, доста съществено ".

Мерките са съобразени с рекомендациите на Европейската комисия: Брюксел предлага на страните членки да постановат налог върху дял от повишените облаги, генерирани от някои производители на електрическа енергия, с цел да финансират ограничения за поддръжка на семействата и фирмите. Германският канцлер сподели, че в случай че Европейски Съюз не приложи тези политики " навреме ", Германия ще продължи напред и сама ще реформира своя народен пазар на електрическа енергия.

Шолц разгласи решението след 18 часа договаряния сред трите партии в неговата коалиция - социалдемократите, Зелените и демократичната FDP.
Реклама Други ограничения
Той разгласи още, че държавното управление ще даде 1.5 милиарда евро за продължение на схемата за билети от 9 евро, която разрешава на германците да пътуват против тази сума на месец в целия локален и районен публичен превоз през летните месеци. В момента се разисква народен билет на цена сред 49 и 69 евро.

Правителството също по този начин се съгласи да направи еднократни заплащания от 300 евро на пенсионерите, с цел да им помогне с разноските за сила - мярка, която съгласно него ще обезпечи общо облекчение от 6 милиарда евро. Студентите също ще имат право на еднократно заплащане от 200 евро. Ще се усилят и детските надбавки. Схемата за подкрепяне на енергоемките компании за по-високи сметки за сила ще бъде удължена до края на годината, заяви още държавното управление. Кабинетът ще отсрочи с една година плануваното нарастване с 5 евро/тон на цената на излъчванията CO, което трябваше да влезе в действие идващия януари.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев отговори на забележките на Шолц, като сподели, че Германия " работи като зложелател на Русия ", като поддържа глобите против Москва и доставя на Украйна оръжие. " Те оповестиха хибридна война против Русия ", написа в Telegram Медведев, в този момент заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.В петък " Газпром " разгласи, че няма да възвърне доставките по " Северен поток 1 ", като се оправда с приключване на двигателно масло, което компанията е разкрила на последната останала работеща турбина на Siemens в компресорната станция " Портовая ". Германската компания разгласи, че това не съставлява техническа причина за прекъсване на работата и такива течове не засягат работата на турбината и могат да бъдат спрени на място. А държавното управление за следващ път разгласи, че Русия употребява " Газпром " като енергийно оръжие. Председателят на парламентарната комисия за външни работи в Бундестага Михаел Рот написа в Twitter, че " това е част от психическата война на Русия против нас ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР