Германското правителство е предложило да инвестира 1 милиард евро в

...
Германското правителство е предложило да инвестира 1 милиард евро в
Коментари Харесай

Германия предложи сделка на САЩ, за да избегне санкции заради Северен поток

Германското държавно управление е предложило да влага 1 милиард евро в два терминала за втечнен природен газ от Съединени американски щати в опит да убеди Вашингтон да се откаже от налагането на наказания по плана за газопровода " Северен поток-2 ", заяви БНР, цитирайки немския седмичник Die Zeit.

" В подмяна на това Съединени американски щати ще разрешат гладко завършване и потребление на " Северен поток 2 ", е декларирал немският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц в писмо, адресирано до министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, изпратено при започване на август, показва изданието.

В писмото немското правителство е подчертало, че " съществуващите правни благоприятни условия за наказания към момента не са изчерпани ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо разгласи през юли, че Законът за противопоставяне на американските съперници посредством наказания (CAATSA) е обновен, с цел да включи и " Северен поток 2 ".

От друга страна представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че глобите на Вашингтон " подсигуряват нелоялна конкуренция ", до момента в който Берлин го възприема като „ опит за изнудване “.

По-рано през днешния ден говорителката на немското държавно управление Улрике Демер разяснява, че въпросът за доизграждането на газопровода " Северен поток-2 " ще зависи от дейностите на Русия по случая с Алексей Навални.

" Нямаме нова позиция по плана. Ще се консултираме с сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО за съразмерна обща реакция и ще вземем решение съгласно съветските изказвания ", означи Демер.

Също през днешния ден Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, прикани западните страни да не политизират обстановката към плана " Северен поток-2 ", съобщи ТАСС. " Това е търговски план, който е в интерес както за Русия, по този начин и за страните от Европейския съюз, преди всичко за Германия ", сподели Песков пред публицисти.

Той разяснява изказване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка със обстановката към хипотетичното отравяне на съветския опозиционер Алексей Навални. В речта си за положението на съюза, тя даде да се разбере, че хипотетичното нападение против съветския опозиционер няма да остане без отговор от страна на Европейския съюз.

" Привържениците в Европейски Съюз на развиването на по-тесни връзки с Русия би трябвало да помнят, че отравянето на Алексей Навални с химично вещество не е индивидуален случай ", посочи председателката на Европейска комисия. Тя даде за образец съветските дейности в Грузия и Украйна, както и отравянето с сходен нервнопаралитичен сътрудник в Солсбъри, Англия, на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

" Русия изрично не приема сходно изказване ", сподели представителят на Кремъл и прикани за " следствие и изясняване " на случилото се с Навални. " За напредъка на това следствие (и за) изясняване на събитията и аргументите е належащо съдействие с Германия. Русия се стреми към такова съдействие, само че към този момент не среща реципрочност ", съобщи той
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР