Германското правителство активно се подготвя за евентуално внезапно спиране на

...
Германското правителство активно се подготвя за евентуално внезапно спиране на
Коментари Харесай

Германия се подготвя за евентуално спиране на руските газови доставки

Германското държавно управление интензивно се приготвя за вероятно ненадейно прекъсване на доставките на съветски газ с пакет за незабавни случаи, който може да включва вдишване на надзор над някои от сериозните компании в енергийния бранш.

Това настояват пред Ройтерс източници, близки до кабинета.

Подготовката, ръководена от Министерството на стопанската система, демонстрира нарасналото равнище на подготвеност във връзка с доставките на газ, който зарежда най-голямата стопанска система в Европа и е сериозен за нейната индустрия.

Руският газ съставлява 55% от вноса на Германия предходната година и Берлин е подложен на напън да понижи своята взаимозависимост от него. Още повече, че, съгласно критиците, немските газови покупки оказват помощ за финансирането на съветската война в Украйна.

Германия съобщи, че желае да се откаже от съветските доставки, само че чака да разчита в огромна степен на Москва доникъде на 2024 година

Но в този момент ръководещите в Берлин се притесняват, че Русия може да прекъсне доставките на газ едностранно и желаят да имат проект за деяние, в случай че това се случи.

Правителството ще поддържа отпущането на спомагателни заеми и гаранции за поддръжка на енергийните компании, като им помогне да се оправят с растящите цени. Освен това то би могло да вземе под крилото си сериозни компании, като да вземем за пример рафинериите, настояват източниците на Ройтерс.

Миналия месец Берлин утвърди промени в законодателството, които ще разрешат на страната да поеме контрола върху енергийните компании като последна инстанция. Сега се разисква по какъв начин тази мярка може да се употребява на процедура.

Един от разновидностите e придобиването на надзор върху една от рафинериите на Роснефт, през която минава огромна част от вноса на съветски нефт. Дялове могат да бъдат добити и в други компании.

През 2018 година Германия предприе сходен ход, когато държавната банка за развиване KfW купи 20% от енергийния оператор 50Hertz, с цел да отблъсне конкурентна китайска оферта.

По-рано тази година KfW оказа помощ на немската енергийна компания Uniper, на газовото поделение на EnBW VNG и на оператора на въглищни електроцентрали Leag да се оправят с неустойчивостта на енергийните пазари.

Германия изследва и опциите за газов режим при незабавни случаи. Енергийният регулатор в страната обмисля дали да даде приоритет на промишлеността пред семействата, което би било поврат в актуалната политика, при която се планува първо да бъдат прекратени доставките за бизнеса, в случай че това се наложи.

Дискусиите се развиват на фона на войната в Украйна и все по-напрегнатото опълчване сред Москва и Брюксел, който поддържа по-строги стопански наказания за уединяване на Русия.

Руският снабдител Газпром спря износа за Полша и България предишния месец, само че Кремъл отхвърли обвиняванията на Европейската комисия, че Москва употребява доставките на "синьото гориво " като изнудване.

Част от представителите на ръководещото болшинство в Берлин са загрижени, че ограничението на доставките на газ от Русия може да докара до внезапно повишаване на цените, позволявайки на Москва да печели от продажби отвън Европейски Съюз.

Според тях, Германия доближава границата на глобите, които може да наложи.

Представителите на немската промишленост също лобират пред властта да не се не разрешава газовият импорт от Русия.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР