Германският външен министър Хайко Маас не изключи Берлин да се

...
Германският външен министър Хайко Маас не изключи Берлин да се
Коментари Харесай

Ще се съгласи ли Берлин за отпадане на патентите на Covid ваксините

Германският външен министър Хайко Маас не изключи Берлин да се съгласи за анулация на патентите на имунизациите против Covid-19.

Канцлерът Меркел обаче е изрично срещу анулацията на патентите и се опълчва на президентите на Съединени американски щати и Франция, които обявиха, че по този начин може да се форсира имунизацията по света.

" Водим диалога за патентите и в никакъв случай не сме отказвали да го вършим ", съобщи Маас след посещаване в индустриална база на фармацевтичната компания „ Пфайзер “ в Мичиган:

" Но има доста отворени въпроси - цялостно отпадане или лимитирано, с каква цел и за кого отпадат патентите ".

Според външния министър не е реалистично да се чака отпадането на патентите в обозримо бъдеще. " Затова се фокусираме върху подобряването на доставките на ваксини по света и построяването на индустриални потенциали в по-бедни страни ", сподели Маас.

Канцлерът Меркел е изрично срещу анулацията на патентите. " Политическото решение за анулация на патентите е неверно решение ", съобщи Меркел в Бундестага.

Днес тя отпътува на прощално посещаване в Съединените щати. Утре в Белия дом ще беседва с американския президент Джо Байдън, а тематиката за патентите евентуално също ще е в дневния ред, с изключение на възраждането на трансатлантическите връзки, противоречивия газов план " Северен поток 2 ", връзките с Русия и Китай.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР