Германският производител на оръжия Rheinmetall смята да съди правителството на

...
Германският производител на оръжия Rheinmetall смята да съди правителството на
Коментари Харесай

Оръжейният гигант Rheinmetall съди Германия заради сделка за €2 милиарда

Германският производител на оръжия Rheinmetall счита да съди държавното управление на страната за решението му да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги, оповестява Spiegel Online.

Компанията е уведомила публично министерството на стопанската система, че има намерение да съди немското държавно управление за загуба на доходи, в случай че възбраната за експорт остане в действие.

Берлин приключи одобряването на бъдещи лицензи за експорт за Саудитска Арабия през октомври, а през ноември разгласи, че работи с военната промишленост, с цел да спре към този момент утвърдените оръжейни доставки.

Мака че не беше разгласен съответен график, източници от промишлеността оповестяват пред Reuters, че е реализирано съглашение за преразглеждане на въпроса доникъде на януари.

Миналата седмица министерството на стопанската система съобщи, че държавното управление към момента няма желание да утвърждава износа на оръжие за Саудитска Арабия.

Rheinmetall счита, че може да претендира за обезщетение, тъй като решението на държавното управление визира към този момент утвърден експорт. Ръководството й се притеснява, че акционерите могат да съдят компанията, в случай че тя не изисква обезщетение за загубите.

" Не можем да разясняваме самостоятелни решения, вероятни отдръпвания или самостоятелни ограничения ", споделят от министерството на стопанската система в изказване по електронната поща.

От прекратяването на износа са наранени артикули на Rheinmetall, струващи до 2 милиарда евро, измежду които са 4 радарни системи Cobra, построени от консорциум, който включва френските Thales и Airbus, както и американската Lockheed Martin.

Саудитска Арабия е един от най-големите клиенти на немските оръжейни компании през 2018 година, като Берлин утвърждава продажби на кралството на стойност 416 млн. евро, оповестява DPA. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР