Германският профсъюз в сферата на услугите Verdi обяви национална стачка

...
Германският профсъюз в сферата на услугите Verdi обяви национална стачка
Коментари Харесай

Голяма търговска верига в Германия се продава, служителите й подготвят стачка

Германският синдикат в областта на услугите Verdi разгласи национална стачка във веригата хипермаркети Real. Синдикатът упорства 34 000-те чиновници на комерсиалната верига да сключат групов трудов контракт със притежателя на компанията - METRO.

Според профсъюза METRO се е измъкнала от подписването на сходно съглашение, с цел да може да наема нови чиновници по-евтино, и е оставила 4500 чиновници на срочни контракти, с цел да понижи разноските.

Потенциалната договорка със чиновниците на Real обаче не е измежду целите на METRO, защото компанията се пробва да продаде комерсиалната верига, с цел да се концентрира върху бизнеса си на едро.

Стачката няма да разколебае решимостта на METRO да се раздели с хипермаркетите си. " Ние се стремим да продадем Real като цяло ", удостовери изпълнителният шеф на METRO Олаф Кох в изказване.

За продажбата се разбра през септември, а най-вероятните претенденти за хипермаркетите са компании за частен капитал.

METRO е измежду 5-те най-големи търговци на храни в Германия, само че оповестените за продажба хипермаркети мъчно се оправят конкуренцията на най-големия европейски пазар.

Изпълнителният шеф на Real Хенинг Гезеке разкритикува стачката и планувания митинг пред централата на METRO в Дюселдорф, потвърждавайки, че ще навредят на бизнеса и на личния състав тъкмо когато стартира сезона на извършването на покупки в края на годината.

Ръководството разказва като " нереалистичен " апела да възобнови груповия трудов контракт с Verdi и твърди, че магазините на Real ще останат отворени макар стачката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР