Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата

...
Германският канцлер Олаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата
Коментари Харесай

Шолц е под все по-голям натиск да разреши доставките на танкове за Украйна


Германският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 е изправен пред все по-голям напън от европейските си сътрудници да позволи износа на танкове " Леопард " към Украйна. Това ще бъде един от най-належащите въпроси за преди малко назначения от него министър на защитата Борис Писториус, заяви Франс прес.

До момента Берлин се въздържа от обещания за даване на модерните танкове, и не упълномощава сътрудниците си, които разполагат с тях, да ги изпратят на Украйна. Всяко изпращане на бойна техника немско произвеждане би трябвало да получи зелена светлина от Берлин. Според Германия танкове от Запада могат да бъдат дадени на Украйна единствено ако има такова съглашение с основните съдружници на Киев и в частност със Съединени американски щати.

Ден преди идването на Шолц на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос, някои от най-близките съдружници на Украйна се пробваха да окажат напън върху него за да си промени решението, заяви Ройтерс.

Политически водачи от Финландия, Литва, Полша и Англия приканиха през вчерашния ден немския канцлер да позволи реекспорта на по този начин мечтаните от Киев бойни машини.

" Надяваме се да можем да предоставим по-голяма поддръжка за Украйна и някои от нашите сътрудници и съдружници ще изпратят танкове на Украйна ", сподели в Давос полският президент Анджей Дуда. " Надяваме се, че производителят на танкове Германия също ще взе участие, добави той.

В същата полемика, отдадена на европейската защита, литовският президент Гитанас Науседа съпостави войната с партия шах и прикани Германия да направи ход. " Обичам да играя шах. Трябва да преместите една фигура и останалите ще я последват. Някой би трябвало да поеме самодейността и да вземе решение да поддържа Украйна, тъй като танковете се трансформират в основен детайл в тази война, изключително в този момент ", сподели той.

" В момента водим усилени договаряния по това какво още може да се направи от страна на Европейски Съюз и на скандинавските страни да се помогне на Украйна. Разговорите за танковете " Леопард " не престават. Надявам се решението за тяхната доставка да бъде взето. Финландия сигурно е подготвена да изиграе своята роля в оказване на тази помощ ", съобщи в Давос външният министър на Финландия Пека Хависто.

Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 ще приказва през днешния ден следобяд на Световния стопански конгрес. 

На среща на съдружниците на Украйна в петък в немския град Рамщайн се чака да бъде оповестена спомагателната военна помощ, която ще ѝ бъде оказана.

След като немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт подаде оставка в понеделник, Берлин съобщи през вчерашния ден, че решението по въпроса с танковете ще бъде първа точка от дневния ред на нейния правоприемник. По-късно стана известно, че за министър на защитата е препоръчан социалдемократът и вътрешен министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус, написа Българска телеграфна агенция.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари бе преломен миг за политиката на Германия в областта на защитата. Канцлерът разгласи фонд от 100 милиарда евро за въоръжаване на Бундесвера. Първата стопанска система в Европа обаче постоянно тества търпението на съдружниците си и си навлече рецензии от Украйна за внимателния си метод що се отнася до изпращането на оръжия на Киев, означи Агенция Франс Прес.

Европейските съдружници на Украйна ѝ изпратиха от началото на съветското настъпление над 300 руски танка, само че украинският президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога желае по-модерна бойна техника западно произвеждане. Самите те дълго време се въздържаха от това да изпратят танкове на Украйна, опасявайки се каква ще бъде реакцията на Русия.

След това обаче Съединени американски щати оповестиха, че ще доставят своите бойни машини " Брадли ", като се чака да изпратят към 50 единици. Франция, от своя страна, даде обещание противотанкови леки бойни машини А Ем Икс-10 Ер Се. Миналия уикенд Англия даде обещание да изпрати неотложно четири танка " Чалънджър 2 ", а по-късно - още осем.

С това тя стана е първата западна мощ, решила да даде тежки бойни танкове на Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР