Германският канцлер Олаф Шолц се обърна към гражданите по повод

...
Германският канцлер Олаф Шолц се обърна към гражданите по повод
Коментари Харесай

Шолц: Берлин няма да взема решения, които ще направят НАТО страна в конфликта между Украйна и Русия

Германският канцлер Олаф Шолц се обърна към жителите във връзка Деня на освобождението от немския националсоциализъм, като ги увери, че Берлин няма да вземе никакви решения, които биха могли да създадат НАТО страна в спора сред Украйна и Русия.

По принцип немският канцлер не прави телевизионно послание в навечерието на 9 май, само че Шолц изясни, че " за мен този 8 май е като никой различен, по тази причина се обръщам към вас през днешния ден ", свързвайки това със събитията в Украйна. Той означи, че през Втората международна война руснаците и украинците са се изправили дружно против нацисткия режим.

" Тогава Германия извърши закононарушение и против двата народа - и против руснаците, и против украинците. И с двете страни се опитваме да се помирим от десетилетия. Сега обаче съветският президент (Владимир) Путин желае да подчини Украйна и да унищожи нейната просвета и еднаквост. Президентът Путин приравнява своята варварска настъпателна война с битката против националсоциализма. Тя фалшифицира историята и това е подло. Наш дълг е да го кажем в прав текст ", сподели Шолц.

Той съобщи, че заради историческото си минало Германия може да бъде единствено на страната на нападнатите и да поддържа Украйна. " Ако не го създадем, значи да капитулираме пред откритото принуждение и да подкрепим агресора ", добави канцлерът.

След това той увери германците, че във всички старания на Берлин да поддържа Украйна държавното управление ще се управлява от правилото да не вреди на Германия. " В същото време не вършим всичко, което единият или другият изисква от нас. Защото в клетвата си съм се заклел да не пакостя на немския народ ", сподели Шолц.

" Няма да вземаме решения, които биха създали НАТО страна във войната. Решението ми е непоколебимо ".

Канцлерът добави, че не знае по кое време ще приключат сраженията в Украйна, само че изрази убеденост, че " Путин няма да завоюва войната, Украйна ще устои, свободата и сигурността ще надделеят, както преди 77 години свободата и сигурността са победили несвободата, насилието и диктатурата "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР