Германският канцлер Олаф Шолц направи изявление по повод публикуването на

...
Германският канцлер Олаф Шолц направи изявление по повод публикуването на
Коментари Харесай

Шолц с извънредно изявление след изтичане на запис с германски военни

Германският канцлер Олаф Шолц направи изказване във връзка публикуването на запис на диалог сред офицери от Бундесвера, чиято тематика е офанзивата на Кримския мост.

Записът се появи в TG канала на Маргарита Симонян на 1 март. Автентичността на документа бе доказана от германската организация DPA, като посочи, че по време на полемиката е употребена услугата Cisco Webex.

По време на посещаване във Ватикана на 2 март Шолц сподели, че „ това е доста сериозен въпрос “.

ДПА също цитира канцлера, който споделя, че случаят, както и самият запис, се „ проверяват доста задълбочено, интензивно и бързо “. Шолц беше запитан за мащаба на външнополитическите вреди вследствие на случая.

Според медиите, базирайки се на депутата от Бундестага Севим Дагделен („ Съюз Сара Вагенкнехт – за разсъдък и правдивост ”), последният обществено е изискал пояснение от шефа на немското министерство на защитата Борис Писториус. Според него той би трябвало да отговори на въпроса до каква степен аудиото дава отговор на действителността.

Министерството на защитата на Германия е обезпокоено от появяването в медиите на записа на диалог сред високопоставени немски военни за възможни проекти за офанзива на Кримския мост с потребление на крилати ракети с огромен обхват на деяние Taurus. Германското контраразузнаване счита, че записът евентуално е същински и е внимателен по отношение на други подслушвания от съветските разследващи служби. 
 
След като записът стана обществен, Германската федерална работа за военно контраразузнаване започна следствие и „ взе всички нужни ограничения “. Ранните оценки демонстрират, че подправянето на диалог благодарение на изкуствен интелект е „ значително изключено “, оповестяват немски медии. В Германия са склонни да имат вяра, че записът е същински.

А американското издание на Wall Street Journal прави прогнози за това до каква степен приключването ще се отрази на външнополитическата обстановка, по-специално на връзките сред Германия и НАТО. Медийни специалисти стигнаха до извода, че обявата ще утежни последното.

„ Изтичането на информация... провокира яд в Германия и може да докара до обтегнати връзки със съдружниците на Германия в НАТО “, пише вестникът.

В записа се чуват четирима офицери от Министерството на защитата на Германия, в това число началника на отдела за интервенции и учения на Военновъздушни сили, които обмислят да изпратят ракети Taurus на украинските въоръжени сили и да нападат Кримския мост по този начин, че да не се пресече „ алената линия “ и да не стане явен участник в спора в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров разяснява обстановката, която съгласно него " от една страна, е удивителна, само че от друга, не ".

Известно е, че след изказването на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на боен личен състав в Украйна, немският канцлер Олаф Шолц и министърът на защитата Борис Писториус обявиха, че Германия няма да направи нищо сходно, нито други страни от НАТО като цяло. Берлин също няма желание да изпраща крилати ракети с огромен обхват на деяние Taurus в Украйна.

Самият немски канцлер Олаф Шолц „ се оказа в сложна обстановка “, споделя немското издание „ Фокус “: „ Преди това той отхвърли вероятната доставка на Taurus в Украйна на съображение, че са нужни немски бойци за изстрелване на крилати ракети в Украйна. От друга страна, генералите от записа допускат, че Украйна ще може да ги ръководи независимо.

По-рано Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус заявиха, че Германия няма да изпрати свои военни в Украйна, а канцлерът акцентира, че няма проекти за изпращане на Taurus в Украйна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР