Германският канцлер Олаф Шолц е поискал министерствата на икономиката, околната

...
Германският канцлер Олаф Шолц е поискал министерствата на икономиката, околната
Коментари Харесай

Шолц иска да удължи живота на трите останали атомни електроцентрали в Германия

Германският канцлер Олаф Шолц е изискал министерствата на стопанската система, околната среда и финансите да основат правна рамка, с цел да запазят трите атомни електроцентрали в страната в употреба най-късно до 15 април 2023 година, демонстрира писмо, забелязано от Ройтерс в понеделник.

Германия планираше да приключи поетапното прекъсване на нуклеарните мощности в страната до края на тази година, само че сривът на енергийните доставки от Русия поради войната в Украйна накара държавното управление да остави две централи в режим на подготвеност.

Дългите различия в държавното управление на ръководещата коалиция по отношение на преимуществата и минусите на нуклеарната сила забавиха използването на проектозакон за слагане на двете централи в подготвеност след плануваното им прекъсване в края на тази година.

Освен централите Isar II и Neckarwestheim II, които към този момент са включени в проектозакона, министърът на финансите Кристиан Линднер упорства третата централа, Emsland, да остане в употреба, с което министърът на стопанската система Робърт Хабек, чиято партия на Зелените е исторически срещу нуклеарната сила, се съгласи.

Трите централи имат мощ от 4300 мегавата, което способства с 6% за производството на електрическа енергия в Германия тази година.

„ Бих помолил съответните препоръчани разпореждания да бъдат показани на кабинета допустимо най-скоро като част от разпределението на отговорностите “, написа Шолц в писмото от понеделник.

Шолц също изиска от министерствата да показват „ упорит “ закон за повишение на енергийната успеваемост и да включат в закон съглашение за последователно унищожаване на въглищата до 2030 година

Линднер приветства настояването на канцлера, като сподели, че правната рамка може да бъде основана неотложно.

„ В жизненоважен интерес за нашата страна и нейната стопанска система е да запазим всичките си мощности за произвеждане на сила през тази зима. Канцлерът към този момент внесе изясненост “, написа Линднер в Twitter в понеделник.

Министерството на стопанската система отхвърли коментар, до момента в който водачите на парламентарната група на Зелените обявиха, че решението на Шолц да сложи в запас завода в Emsland е „ няма фактическа или техническа причина “.

Министърът на околната среда Щефи Лемке сподели, че решението от понеделник добави изясненост, само че повтори, че прекъсването на нуклеарната сила ще продължи, защото няма да има удължение на живота след средата на април идната година.

RWE, която експлоатира електроцентралата Emsland, приветства решението, заявявайки, че основава изясненост и сигурност на планирането.

„ Ние неотложно ще създадем всички нужни мерки, с цел да позволим зареждането на електроцентралата Emsland до 15 април “, сподели представител на компанията.

E.ON, която ръководи Isar II, повтори септемврийската си позиция, подкрепяйки удължаването на живот на централата.

EnBW съобщи, че е взела под внимание решението, само че се нуждае от повече изясненост допустимо най-скоро, добавяйки, че ще би трябвало да затвори своя цех Neckarwestheim II до края на годината, в случай че държавното управление не сътвори правна рамка.

Клаус Мюлер, началник на мрежовата организация в страната, сподели, че настояването на Шолц е „ интелигентен компромис “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР