Германският канцлер Ангела Меркел разпореди удължаване на локдауна в Германия

...
Германският канцлер Ангела Меркел разпореди удължаване на локдауна в Германия
Коментари Харесай

Знакът, който показва, че Европа няма отговор на пандемията*

Германският канцлер Ангела Меркел разпореди удължение на локдауна в Германия до 18 април и налагане на най-строги ограничения към великденските празници. Този ход, който измежду най-строгите в страната от началото на пандемията, акцентира влошаващата се обстановка на континента, пишат Арне Делфс и Никос Хризолорас за Блумбърг.

След като единствено преди няколко седмици разпространяването на ковид изглеждаше под надзор, от ден на ден страни в Европа връщат строгите ограничаващи ограничения. Локдаунът бе продължен още във Франция и Италия, като скоро сходен ход се чака да разгласи и Нидерландия. Австрия се отхвърли от проектите си за отваряне на кафенетата, заведенията за хранене и питейните заведения на 27 март, а в Унгария лечебните заведения приканват за помощ от доброволци.

Влошаващите се вероятности пред района ще бъдат изложени в общо мнение на водачите на Европейския съюз в четвъртък, когато те ще обсъдят развиването на пандемията.

„ Епидемиологичната обстановка остава сериозна на фона на предизвикването, което съставляват новите разновидности на вируса “, се споделя в чернова на официално съобщение, забелязано от Блумбърг.

„ Ограниченията, в това число тези, свързани с пътуванията без основателни аргументи, би трябвало да бъдат спазвани “, се споделя още в черновата.

Плановете срещата да се организира онлайн бяха изоставени на фона на влошаващата се обстановка. Инфекциите в Белгия, където нормално се организират срещите на върха в Европейски Съюз, са нарастнали с 40% на седмична база, сочат последните данни.

Тежка обстановка

След повече от 11 часа на напрегнати договаряния, Меркел и районните водачи взеха решение да удължат строгите ограничаващи ограничения в страната до 18 април. Властите в страната обаче не престават да показват разнообразни гледни точки за верния метод към пандемията, като социологическите прочувания демонстрират, че недоволството на обществото от работата на държавното управление продължава да пораства.

„ Сега сме в доста, доста сериозна обстановка “, съобщи Меркел на конференцията след оповестяването на новото удължение на ограниченията. „ Броят на новите случаи пораства експоненциално, а леглата за интензивно лекуване се запълват още веднъж “, добави тя.

Според наредбата на Меркел публичният и икономическият живот в Германия ще бъде " замразен " от 1 до 5 април, в границите на които влиза католическия Великден. Тези дни ще бъдат затворени всички магазини, като единственото изключение ще бъде за питателните в събота. Ще бъдат затворени всички заведения навън, а събиранията ще бъдат лимитирани до две фамилии или 5 души. Институтът по стопанска система в Кьолн пресмята, че немския локдаун по великденските празници ще коства на страната 7 милиарда евро в изгубена икономическа интензивност.

Ситуацията е още по-тежка в Унгария, където има дефицит на доктори и сестри и се търсят доброволци. В Нидерландия се чака през днешния ден министър председателят Марк Рюте да разгласи удължение на ограничаващите ограничения, в това число вечерния час, за най-малко две седмици.

Гърция, която лобира за въвеждането на европейски имунизационен паспорт, които да улесни пътуването на имунизираните против COVID-19, стартира да активизира лекари на частна процедура за работа в претрупаните с COVID-19 лечебни заведения.

Нарастващия брой на инфектираните в Европа идва на фона на забавената имунизационна акция на континента. Европейският съюз и Обединеното кралство са в непрестанен контакт, с цел да бъде избегнато ескалация по разногласието към доставките на ваксини, която може да докара до възбрана за износа на препаратите, създадени в завода на AstraZeneca в Нидерландия.

Генералният шеф на дирекция „ Здраве “ в Европейската комисия Сандра Галина съобщи, че е продължава да е „ недоволна “ от компанията, повтаряйки мненията на президентът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че блокът ще употребява всичките си принадлежности, с цел да си подсигурява ваксини.

До момента ваксини са сложени на 6,6% от популацията на Европейски Съюз, като това е 3-пъти по-малък дял спрямо Англия.

„ Няма празници и уикенди за имунизацията “, съобщи през днешния ден френският президент Еманюел Макрон, който е подложен на критика за бавното ваксиниране в страната.

Система за надзор

Същевременно с това Европейската организация по медикаментите (EMA) даде обещание да продължи да проверява отчетите за формиране на кръвни съсиреци след имунизация и да форсира утвърждението на нови ваксини, които да пазят по-добре от новите разновидности на ковид.

„ Не би трябвало да забравяме обстоятелството, че имунизациите ще ни оказват помощ да сложим под надзор тази пандемия. Искам да уверя обществеността, че има система за надзор, която да подсигурява, че всички ваксини, които получаваме, са безвредни, ефикасни и с високо качество “, разяснява зпълнителната директорка на EMA Емер Кук.

*Заглавието е под редакцията на " Мениджър Нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР