Германският канцлер Ангела Меркел отмени строгите ограничения, които планираше по

...
Германският канцлер Ангела Меркел отмени строгите ограничения, които планираше по
Коментари Харесай

Подготовка за българските избори в Германия: Трудът на стотици доброволци за безпрецедентния брой секции

Германският канцлер Ангела Меркел анулира строгите ограничавания, които планираше по време на католическия Великден. Решенията в жанр " крачка напред, а по-късно - обратно ", обаче, породиха доста въпроси по какъв начин ще се случи гласуването на нашите сънародници в Германия на 4 април.

Изборният ни ден ще се организира в сериозна за Германия обстановка. Броят на новозаболели се повишава, великобританския вариант се популяризира от ден на ден, а гласовете на обвинителите, че липсва съответна тактика за битката с вируса става все по-силни. На този декор българите в Германия ще застанат пред урните след седмица.

От българското посолство в Берлин оповестиха за bTV, че към сегашния миг отсъстват данни за административни спънки по отношение на осъществяване на изборите. Това обаче не изключва смяна в идващите дни. Възможно е и в разнообразни елементи на страната да важат разнообразни ограничения, според от честотата на новозаболелите.

Надеждите са рекордният брой секции в Германия да изиграе роля и да не забележим още веднъж големи опашки, които помним от минали години. В основата на невиждания брой изборни секции е труда и ентусиазма на стотици доброволци. Срещаме ви с двама от тях.

За идните парламентарни избори Германия разреши невиждан брой секции на своя територия. 69 в 58 обитаеми места. Toва е статистиката. А зад нея е труда на стотици, месеци безсънни нощи и вярата в една концепция.

„ Това, което съгласно мен ни държи, е фактът, че е един дълг, който изпълняваме и предоставяме опцията на нашите сънародници зад граница да упражнят правото си на глас “, споделя Младен Панов координатор и доброволец в Кьолн.

„ България е там, където сме ние, където са нашите деца, съгласно мен, още една част от България, най-малко “, изясни Росица Байрактарски координатор и доброволец в Кьолн.

Общото сред Росица и Младен е, че и двамата са избрали Германия за собствен дом. Тя е тук от 18 години, а той - от 15. Работят и основават фамилиите си тук. Те са част от хората, с помощта на които българите в Кьолн ще могат да упражнят правото си на глас, без да се постанова да пътуват надалеч от домовете си. Но с цел да спестят часове и пътешестване на останалите, те подаряват своето време на идея, в която имат вяра безусловно.

„ В момента единственото време, което имам за секцията, е вечерно време, когато децата към този момент спят, като от време на време би трябвало да свърша и други неща и уикендът. Уикендът е главното време, когато мога да направя нещо на мира “, споделя Младен.

„ Трябваше да намеря помещение, което, несъмнено, е най-отговорното. Това помещение трябваше да дава отговор на доста условия…Трябваше да се намерят доброволци и най-важното да се намерят членове на СИК, които да бъдат виновни, да извършват задачата, в която аз също съм нова. Също да се чете Изборният кодекс, доста документи да бъдат прегледани, непрекъсната връзка с генералното консулство във Франкфурт, включване в срещи с мрежата на доброволците… И координационни срещи с генералното консулство в „ Зум “, изясни Росица.

Младен е основал личен бизнес, член е и на българско съдружие, а Росица е учебен началник на българското неделно учебно заведение в Кьолн. Въпреки дългите години прекарани зад граница връзката с България не изтънява, а кара всеки от тях да откри метод да придвижи част от страната ни надалеч зад физическите граници.

„ Така споделяме постоянно на моите деца в учебното заведение - освен на моите възпитаници, а на всички, че те са културните аташета на България и е доста виновна тяхната позиция. Всеки ден ние представяме България и изживяваме България пред една аудитория от целия свят, в тази ситуация от Европа “, изясни доброволката.

И двамата са безапелационни, че най-голямата премия ще бъде в случай че пред секциите, основани с толкоз възторг, видят гласоподаватели на четвърти април.

Апелът на посолството ни в Берлин е българските жители да не се придвижват на групи към изборните секции, а след практикуване на правото си на глас да се отдалечават неотложно, с цел да не се позволява скупчване на хора, което може да докара до напрежение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР