Германските Зелени опровергаха появила се в медиите информация, че се

...
Германските Зелени опровергаха появила се в медиите информация, че се
Коментари Харесай

Германските Зелени искат финансовото министерство в бъдещата коалиция

Германските " Зелени " опровергаха появила се в медиите информация, че се отхвърлят от настояването си да управляват финансовото министерство, с цел да може то да остане в ръцете на Свободната демократическа партия, съобщи Ройтерс.

Представител на екипа от договарящи на " Зелените " съобщи, че информацията не е вярна. Същото направи и партиен представител, който посочи, че към момента не са взети решения за това коя партия върху кое министерство ще упражнява надзор в бъдещото съдружно държавно управление на Германия.

В. " Франкфуртер алгемайне цайтунг " заяви, че договарящите на " Зелените " са решили да изискат шест министерства в границите на договарянията за сформирането на коалиция, само че че финансовото министерство към този момент не е в техния лист.

Вместо това " Зелените " желаят да управляват министерствата на външните работи, на околната среда, на превоза, на селското стопанство, на фамилната политика и на трансформацията, написа немското издание. Според вестника решението на " Зелените " да се откажат от финансовото министерство е подбудено от опасението, че Свободната демократическа партия може да се почувства унижена, в случай че не получи финансовото министерство и че това може да заплаши стабилността на бъдещето държавно управление.

Тристранните договаряния за сформирането на ръководеща коалиция в Германия се разгорещиха след разногласието сред " Зелените " и свободните демократи за това кой да управлява финансовото министерство.

Спорът е от изключително огромно значение на фона на полемиките на европейско равнище дали битката с климатичните промени може да оправдае смяна във фискалните правила на Европейски Съюз, която да направи допустимо харченето на повече средства за " зелени " технологии.

Лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер, който желае да стане финансов министър, прикани за завръщане към солидна политика на обществени финанси и за понижаване на равнищата на задлъжнялост в Еврозоната след коронавирусната пандемия.

За разлика от него, съпредседателят на " Зелените " Роберт Хабек, който също желае да стане финансов министър, прикани за гъвкава интерпретация на фискалните правила на Европейски Съюз, с цел да може всички страни, членуващи в блока, да усилят вложенията си в енергийния преход.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР