Германски художник спечели престижна награда за фотография с творба, създадена

...
Германски художник спечели престижна награда за фотография с творба, създадена
Коментари Харесай

Изкуственият интелект превзема изкуството: Фотография, създадена синтетично, спечели престижна награда

Германски художник завоюва влиятелна премия за снимка с творба, основана благодарение на изкуствен интелект, предадoха международните организации. Борис Елдагсен съобщи, че през цялото време е бил открит по отношение на работата си и не е приел наградата от Световните награди за снимка на " Sony ", защото тези състезания към момента не са готови за разглеждане на произведения с изкуствен интелект.

В средата на март изображението на две дами от разнообразни генерации в цвят сепия, озаглавено " Псевдомнезия: Електротехникът ", бе оповестено за победител в креативната категория.

Тогава Елдагсен даде изявленията, в които изясни по какъв начин е направил творбата и съобщи, че е желал да провокира спор за изкуствения разсъдък. А резултатът от състезанието демонстрира, че даже опитни фотографи и специалисти по изкуството могат да бъдат излъгани.

" Нещо в тази фотография не е наред и това е, че тя не е същинска, а е основана синтетично “, споделя фотографът.

Пред дни той разяснява, че " изображенията, направени от изкуствен интелект, и фотографията не би трябвало да се конкурират между тях в сходна премия ".

" Кандидатствах като нахална маймуна, с цел да схвана дали състезанията са готови за присъединяване на изображения с изкуствен интелект. Не са ", декларира Елдагсен.

" Предвид неговите дейности и последвалото изявление, в което се означават умишлените му опити да ни подведе и да обезсили предоставените от него гаранции, към този момент не считаме, че сме в положение да водим логичен и градивен разговор ", споделят в отговор уредниците на състезанието. Те показват още, че са били подведени за степента на потребление на изкуствен интелект и че Елдагсен декларирал по-рано, че показва своя авторска фотография след намесата на подобен.

" След нашата преписка с Борис и предоставените от него гаранции, преценихме, че показаната от него снимка дава отговор на критериите на състезанието и я допуснахме “, споделят уредниците, представени от Би Би Си.

Много фотографи и художници се притесняват, че препитанието им е застрашено от инструментите на изкуствения разсъдък, които разрешават на всеки да основава впечатляващи изображения единствено с бърза текстова подсказка.

Бързото развиване на автоматизираните генератори на изображения към този момент провокира правосъдни каузи, защото тези стратегии се " образоват " на голям брой изображения - доста от които са със предпазени с авторски права.

Миналата година произведение, генерирано от изкуствен интелект, завоюва премия на Панаира в щата Колорадо, което провокира размисъл в света на изкуството. През септември изображение, основано по този метод, завоюва държавен конкурс за изкуство в Съединени американски щати.

Използването на изкуствения разсъдък във всичко - от писане на песни и есета до коли без водачи, осъществяване на онлайн лечения и развиването на медицината, е необятно обсъждано през последните месеци.

Фотографи и художници, декларират, че по-рано с лекост са можели да показват изображенията, генерирани от изкуствен интелект. Сега обаче откриват, че това става все по-трудно.

Президент на Асоциацията на фотографите Тим Флач разяснява пред Би Би Си, че е изживял потрес от това какъв брой елементарно е било да се генерира изкуствено изображение на тигър, което доста наподобява на фотография, за която той е трябвало да влезе в клетката на животното.

Студенти по снимка пък показват паниките си дали плануваните от тях кариери ще продължат да съществуват и след няколко години.

Според други обаче изкуственият разсъдък е единствено още един инструмент за " може би нова категория изкуство, която няма да е по-малко скъпа. Самата снимка в миналото е била ново и за някои заплашително откритие “, показват те.

Освен фотоси изкуственият разсъдък генерира голям брой етични и правни въпроси, които към момента остават без отговор, съобщи bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР