Германската провинция Саксония-Анхалт започна още вчера ваксинацията срещу Ковид-19, преди

...
Германската провинция Саксония-Анхалт започна още вчера ваксинацията срещу Ковид-19, преди
Коментари Харесай

Столетница първата имунизирана в Германия

Германската провинция Саксония-Анхалт стартира още през вчерашния ден имунизацията против Ковид-19, преди през днешния ден акцията да бъде стартирана в цялата страна.

В дома за остарели хора в град Халберщат 101-годишната Едит Квойцала бе първата имунизирана. Тя е приела имунизацията умерено и с усмивка зад защитната маска, споделят очевидци.

Съобщава се, че са били имунизирани всичките 40 жители и 10-те чиновници на дома.

Официално имунизационната акция в Германия, както и в редица други европейски страни, стартира през днешния ден.

Имунизацията ще се извърши с първата сертифицирана от Европейски Съюз ваксина, тази на " Пфайзър " и " Бионтех ".

Освен е Германия, първите ваксини бяха сложени ден по-рано още в Унгария и Словакия. За днешния ден началото на своите национални имунизационни акции са насрочили Франция, Австрия, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър, Малта, Швеция, Дания, Полша, Чехия, България, Румъния, Словения, Хърватия, Финландия, Литва и Естония.

На 28 декември ще бъдат сложени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи имунизацията за първата седмица на 2021 година

Всяка страна е получила идентична първа партида от имунизациите - 9750 дози.

На първия стадий всяка от 27-те страни членки на Европейски Съюз ще може да имунизира под 5000 души от предпочитани групи от популацията. Във всички страни тези предпочитани групи като цяло са едни и същи: първо ваксини против COVID-19 ще бъдат сложени на жителите на домовете за възрастни и медицинския личен състав. По-широка доброволна имунизация в страните от Европейски Съюз обаче не се чака да стартира преди април следващата година, когато ще има задоволителен ресурс от ваксини.

Рязък спад на случаите във Франция

Здравните управляващи на Франция оповестиха през днешния ден за 3093 нови случая на ковид през последното денонощие, което е внезапен спад по отношение на над 20 000-те новозаразени на ден преди Коледа, съобщи Ройтерс.

Броят на приетите в болница обаче се е нараснал с 85 души до 24 477, което е първото покачване след шест дни на спад.

Франция стартира през днешния ден акцията за имунизиране против Ковид-19 наред с множеството други страни от Европейски Съюз.

Починалите са 146 за миналите 24 часа, с което жертвите на пандемията в страната доближават 62 573.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР