Германската компания Next .e.GO ще прави завод за електроавтомобили у

...
Германската компания Next .e.GO ще прави завод за електроавтомобили у
Коментари Харесай

Договорено: Next.e.Go ще прави завод за 140 млн. евро в Ловеч


Германската компания Next.e.GO ще прави цех за електроавтомобили у нас – меморандумът към този момент е подписан. Инвестицията ще е за 140 милиона евро и ще разкрие 1000 нови работни места. За завършването на договарянията заяви през днешния ден министърът на стопанската система Кирил Петков. За желанията на вложителя той разгласи още предходната седмица, само че посочи, че не всичко е завършило и диалозите ще продължат още малко.

Много съм горделив, че една немска компания от бъдещето, която към този момент създава електрически автомобили, ще направи главното си произвеждане в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се създава в България, не е единствено сглобяване. Цялата алуминиева структура, кабелите и софтуерът ще бъдат създадени в България, обясни Петков.

Днес няколко електроавтомобила на немската компания бяха показани пред медиите, а персонално министър Петков и представители на Next.e.GO тестваха колите.

Преговорите са траяли пет седмици.

Искам да благодаря на целия тим на Министерството на стопанската система, тъй като работиха и събота и неделя, с цел да се случи в подобен пай период, разгласи Петков. Това би трябвало да е образец за развиването на България – би трябвало да сме положителни и нападателни, страната ни може и заслужава, добави служебният министър.

От думите му стана ясно, че у нас ще се вършат коли от градки вид, ще се зареждат от елементарен контакт в електрическата мрежа и ще могат да изминат към 200 км с едно зареждане. Колите са алуминиеви, покрити със специфична пластмаса.

Най-скъпата част – софтуерът, ще се създава от българското поделение на Bosch, а кабелите – от японската Yazaki в Ямбол.

Базовата цена на модела на е-автомобила, показан в София, ще бъде към 20 хиляди евро.

Очакваният потенциал за произвеждане е над 30 000 електроавтомобила годишно, а првите коли ще излязат от завода през 2023 година. Проектът ще се осъществя на част от площадката на цех " Балкан " АД в Ловеч.

Ако беше следващата инвестиция в София щях да съм благополучен, само че може би, не чак толкоз! Ловеч има потребност от тъкмо подобен производител на електроавтомобили. Много се надявам да възродим традициите в Ловеч, в индустриализацията по този метод, само че в артикули на бъдещето, сподели още министър Петков.

Очакват се 1000 работни места, единствено от завода. Като включим всички снабдители, като включим продажбите на техните български производители към тях, това ще рефлектира към доста повече хора, изясни той.

Кирил Петков разясни, че българската страна няма да подкрепи с нищо построяването на фабриката, финансовата поддръжка ще пристигна едвам откакто се осъществят производството и продажбата на коли.

От компанията производител оповестиха, че са доста щастливи, че точно коли на бъдещето ще се създават в България. Според тях с тази инвестиция освен ще се разшири автомобилният клъстер у нас, само че и ще се даде опция на хората да карат екологично чисти транспортни средства.

Теодор Детерман, шеф на компанията Next.e.GO Mobile, уточни няколко аргументи да изберат България като място, на което да се създават колите: " Тук има мощен авто клъстър с доста мощна база снабдители в цялата страна. На второ място имаме опция да стартираме в технопарка в Ловеч, което е доста комфортно, тъй като има оптимална инфрасктруктура, както и добре образовани квалифицирани чиновници “.

Българският цех ще е втори за Next.e.Go в Европа, първият се намира в Германия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР