Германската икономика ще загуби заради войната в Украйна и рязко

...
Германската икономика ще загуби заради войната в Украйна и рязко
Коментари Харесай

Германия губи 260 милиарда евро от войната в Украйна

Германската стопанска система ще загуби поради войната в Украйна и внезапно повишените енергийни цени над 260 милиарда евро до 2030-а година. До този извод стига изследване, направено взаимно от три проучвателен института: Институтът за пазара на труда и професионалното образование, Федералният институт за професионално образование и Дружеството за стопански структурни проучвания.

По-малко работни места

Освен това спорът се отразява отрицателно и на заетостта - в идната година поради него без работа могат да се окажат 240 000 души повече, в сравнение с в случай че нямаше война. Брутният вътрешен артикул пък се чака да спадне през 2023-а година с 1,7 % спрямо прогнозите, направени без да се регистрира резултатът от войната.

" Икономическият напредък отслабва най-много поради повишените цени на изкопаемите горива - те засягат както износа, по този начин и потребителските благоприятни условия на частните семейства ", се отбелязва в изследването.

Прогнозите на учените са направени въз основата на догатките, че глобите против Русия ще останат в действие до 2030-а година, даже войната да е завършила по-рано.

Страдат хотелиерството, химията и металообработването

Особено огромни загуби се чакат в хотелиерския банш, който към този момент пострада от пандемията с ковид, а в този момент следва да усети спада в покупателните качества на жителите. Сред най-уязвените ще бъдат и енергоемките сектори като химическата индустрия и металообработването, само че също по този начин - и обществените действия.

Същевременно изследването предвижда, че през 2030-а година работните места могат да се усилят с 60 000 - само че единствено при изискване, че енергийните цени не набъбнат повече. Ако това стане, Германия ще влезе в криза, споделя Енцо Вебер от Института за пазара на труда и професионалното образование.

В сюжет с двойно нарастнали енергийни цени учените включват изключително внезапно увеличение на безработните през 2024-а година - с 660 000 повече, в сравнение с в случай че не би имало война.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР