Германската годишна инфлация се ускори през септември по-силно от очакваното,

...
Германската годишна инфлация се ускори през септември по-силно от очакваното,
Коментари Харесай

През септември инфлацията в Германия е най-високата от 70 години насам

Германската годишна инфлация се форсира през септември по-силно от предстоящото, достигайки над 70-годишен връх от 10%, демонстрират предварителни данни на немската публична статистика Destatis.
Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през септември с 1,9% по отношение на август, когато се увеличи с 0,3% и при упования за повишаване с 1,3%, отбелязвайки най-солиден месечен растеж от март тази година, когато скочи с 2,5 на 100, заяви БНР.

Инфлацията на годишна база се форсира внезапно през септември до 10% от 7,9% през август, до момента в който междинните прогнози бях за повишение на инфлацията с 9,4 на 100. Това е най-солидното повишаване на немската инфлация от далечната 1951 година, когато тя се увеличи с близо 11 на 100.

Потребителските цени в Германия не престават да се повишават в резултат на задълбочаващата се енергийна рецесия в най-голямата стопанска система в Европа, както и на продължаващите спирания при веригите на доставки.

През септември растежът на енергийните цени на годишна база се задълбочава до 43,9% от 35,6% през август, до момента в който цените на стоките нарастват със 17,2% след покачване с 14,7% месец по-рано.
В същото време цените на храните се покачват през септември по отношение на година по-рано с 18,7% след напредък с 16,8% през август, до момента в който инфлацията в областта на услугите доближи 3,6% по отношение на 2,2% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) пък набъбна през септември още по-силно - с 2,2% не месечна база (след покачване с 0,4% през август) и с цели 10,9% на годишна база (след напредък с 8,8€ през август), до момента в който упованията бяха за малко по-скромно ускорение на хармонизираната инфлация до 10 на 100.

Данни удостоверяват, че казусът с високата инфлация като в Германия, по този начин и в цяла Европа, остава неуреден и евентуално ще ускори упованията, че и на идващото си съвещание Европейската централна банка може да увеличи по-агресивно главните си лихви (със 75 базисни пункта вместо с 50 пункта).

 

         Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР