Германската енергийна фирма Sefe осигури газова сделка за 50 милиарда

...
Германската енергийна фирма Sefe осигури газова сделка за 50 милиарда
Коментари Харесай

Германия си осигури европейски газ в сделка за €50 милиарда

Германската енергийна компания Sefe обезпечи газова договорка за 50 милиарда евро с норвежката Equinor. Количествата ще са задоволителни за покриване на една трета от потребностите от промишлен газ на най-голямата стопанска система в Европа.

Сделката е доста значима за Берлин, като има поради опитите й да размени някогашния дълготрайния си снабдител на газ Русия. Страната първо прекъсна, а по-късно и спря изцяло доставките по тръбопровода " Северен поток " през 2022 година, което породи страховете за липса на задоволително гориво за отопление на немски домове през последния зимен сезон.

Откакто Русия спря директните доставки на газ през август 2022 година, Норвегия е най-големият снабдител на природен газ за Германия. В момента тя дава почти 40%-50% от вноса на газ в Германия.

Детайли

Сделката за доставка обгръща включва 10 милиарда кубически метра природен газ годишно от 1 януари 2024 година до 2034 година и носи алтернатива за още пет години, с 29 милиарда кубически метра, се споделя в взаимно изказване на двете компании, представено от Reuters.

При актуалните пазарни цени това e размер от към 50 милиарда евро, разяснява Equinor, като съгласно норвежката компания 10-те милиарда кубични метра годишно ще съставляват 12,5% от 80-те милиарда кубични метра газ, които компанията продава, половината от които идват от норвежкия държавен газ.

Securing Energy for Europe - Sefe беше национализирана от Берлин по време на енергийната рецесия на континента и дружно с Uniper, беше назначен да дава отговор за обезпечаването на доставките на газ в страната.
 Европа понижава зависимостта си от съветския газ с над 20%
Европа понижава зависимостта си от съветския газ с над 20%

През първото тримесечие на 2022 година Русия беше най-големият снабдител на газ за Европейски Съюз

Междувременно при започване на октомври Нидерландия спря производството от газовото находище Гронинген. Това е най-голямото находище на природен газ в Европа, а добивът от там продължава към 60 години и съставлява 90% от газа, който се доставя на семействата в страната. Все отново остава отворена опцията за лимитирано рестартиране, в случай че зимата е доста студена.

Преди време управляващите на страната оповестиха проекти за затваряне на находището до 2030 година, поради риск от трусове с невисок магнитуд. Но през юни пристигна предложение за затварянето му.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР