Германска опозиционна партия подаде съдебна жалба срещу изборна реформа, в

...
Германска опозиционна партия подаде съдебна жалба срещу изборна реформа, в
Коментари Харесай

Германска опозиционна партия ще оспори в съда намаляването на броя на депутатите

Германска опозиционна партия подаде правосъдна тъжба против изборна промяна, в Бундестага, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Баварският десноцентристки Християнсоциален съюз е една от двете опозиционни партии, които заеха мощно сериозна позиция за законопроекта,.

Според тях мярката заплашва влизането им в бъдеще в Народното събрание и упрекват трипартийната ръководеща коалиция на канцлера Олаф Шолц, че е приела съмнителни от позиция на конституционната съобразност правила, с цел да се облагодетелства.

Генералният секретар на партията Мартин Хубер заяви, че ХСС са внесли тъжба във Федералния парламентарен съд против " недемократичния, антифедералистки, манипулативен и противоконституционен " законопроект.

Партиите от целия политически набор са съгласни, че долната камара на немския парламент, Бундестагът, има прекомерно доста депутати, само че от години не могат да реализират съгласие какво да се направи.

Камарата сега е 736-членна, а промяната планува мандатите в нея да бъдат понижени на 630.

Следващите парламентарни избори в Германия се падат през есента на 2025 година

Миналата седмица президентът Франк-Валтер Щайнмайер подписа законопроекта за промяната.

В понеделник Венецианската комисия даде мнение, че въпреки и да липсва надпартиен консенсус в поддръжка на мярката, тя " като цяло е в сходство " с интернационалните електорални стандарти.

На националните парламентарни избори немските жители гласоподават два пъти - веднъж директно за районен претендент и веднъж за партийна листа, която дефинира относителната мощ на партията в Народното събрание.

Ако дадена партия завоюва повече гласове посредством първото гласоподаване, в сравнение с ѝ се поставя въз основа на второто, броят на депутатските места в Народното събрание може да се усили над минималния брой от 598, с цел да се подсигурява, че всяка партия разполага с нужния брой места в Бундестага.
След влизане в действие на промяната даден претендент може да завоюва при директното гласоподаване за него в неговия изборен регион и все пак да не влезе в Бундестага - което е неизгодно най-много за опозиционните партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР