Германия вече осигурява леки оръжия на Украйна, но би трябвало

...
Германия вече осигурява леки оръжия на Украйна, но би трябвало
Коментари Харесай

Оръжие за Украйна: какво иска Киев от Берлин


Германия към този момент обезпечава леки оръжия на Украйна, само че би трябвало да достави и тежки. Какви биха могли да бъдат те? От Украйна имат напълно съответни претенции.

Самоходната зенитна установка " Гепард "

Решението не бе елементарно -. Правителството го взе едвам в края на април под натиска на Съединени американски щати, други съдружници и на самата Украйна. Разединение по въпроса царува и измежду немското население: изследване от 28-и април демонстрира, че 45 % от интервюираните поддържат доставките, а също толкоз са против даването на тежки оръжия на Украйна.

Танковете " Гепард "

Самоходните зенитни установки " Гепард "  са танкове за противовъздушна защита. Те имат две 35-милиметрови оръдия, които са ефикасни против самолети или хеликоптери, летящи на височина до 3500 метра, само че могат да поразяват и леко бронирани наземни цели. Това значи, че " Гепард "  могат да бъдат употребявани по едно и също време като средство за защита и за нападение. Със своите малокалибрени оръжия те обаче нямат късмет против бойните танкове. 
Редакцията предлага
Танковете " Гепард "  могат да изминат 550 километра с едно зареждане и са в положение да преодоляват водни трудности без в допълнение съоръжение. Навремето са създадени включително за битка с бронирани бойни хеликоптери като руските Ми-24, което ги прави доста подобаващи за войната в Украйна.

, а единствената страна от НАТО, която към момента го използва, е Румъния. Германските машини би трябвало на първо време да бъдат приведени в бойна подготвеност, а има и още един проблем: техните комплексни електронни, радарни и огневи системи изискват доста добра подготовка на обслужващите ги екипи - според специалисти образованието продължава най-малко шест месеца. Германия ще даде на Украйна 50 танка " Гепард ", за които обаче в допълнение би трябвало да се набират боеприпаси.

Бронираните гаубици 2000

Този тип оръжие съставлява бронирана самоходна 155-милиметрова артилерийска установка, която може да изстрелва през 10 секунди по три артилерийски снаряда и

За разлика да вземем за пример от танковете " Леопард ", самоходните гаубици 2000 не могат да стрелят в придвижване и в директен двубой отстъпват пред бойните танкове. След пукотевица обаче те бързо могат да трансформират позицията си и по този начин да избегнат ответните удари.

Бронираните гаубици 2000 могат да поразяват цели на 40 км разстояние

Гаубицата може да развива скорост до 60 километра в час, има пробег до 420 км и може да прекосява реки и други водни площи с дълбочина до метър и половина. Едно от предназначенията ѝ е да следва моторизираните бойни елементи и да им обезпечава огнева поддръжка.

По информация на военната министърка Кристине Ламбрехт Бундесверът разполага с към стотина такива самоходни гаубици, от които 40 са годни за приложимост. На Украйна ще бъдат предоставени седем, само че привеждането им в бойна подготвеност ще отнеме време - вероятно до лятото.

Танковете " Мардер "

Те съставляват многофункционална оръжейна система: служат за превозване на пехотни елементи до фронтовата линия, обезпечават им отбрана и могат да стрелят. В тях има място за шест или седем бойци, които могат да създават изстрели от вътрешността на танка. Освен това тази бойна единица има 20-милиметрово автоматизирано оръдие и разполага с управляеми ракети за поразяване на наземни и въздушни цели.

" Мардер "  има система за филтриране на въздуха за отбрана от нуклеарно, биологично или химическо оръжие, а благодарение на специфичната хидравлика може да преодолява водни трудности с дълбочина до два метра.

Първите танкове " Мардер " са създадени още през 1971-а година

Тези танкове са на въоръжение в Германия от 1971-а година, т.е. са още по-стари от танковете " Гепард "  и постепенно биват заменяни от по-модерните " Пума ".

Бойните танкове " Леопард 2 "

" Леопард 2 " е една от гордостите на немската оръжейна индустрия. Той се създава серийно от 1978-а година, като оттогава до през днешния ден неведнъж е бил осъвременен. В Бундесвера ще остане на въоръжение най-малко до 2030-а година, когато е планувано да бъде сменен от по-нов модел.

Създаден е за защита против противников бронирани елементи. " Леопард 2 "  има едно 120-милиметрово оръдие,  което може да поразява както статични, по този начин и преносими цели. Оръдието не се отклонява от задачата и при прекосяване през мощно пресечени местности. С в допълнение съоръжение този танк може да преодолява дълбочини до четири метра, а неговата система за филтриране на въздуха обезпечава на екипажа до 48 часа отбрана против нуклеарно, биологично или химическо оръжие. Самият танк е тежка категория - тежи над 60 тона, само че неговите 1500 конски сили мощ му обезпечават оптималната скорост от 60 километра в час.

" Леопард 2 " е евентуално най-известният немски танк

До момента немското държавно управление не е обещавало на Украйна нито доставките на танкове " Мардер ", нито на " Леопард ". Но в листата със поръчки на украинския дипломат в Берлин Андрий Мелник попадат 88 танка " Леопард ", 100 броя " Мардер ", бронирани гаубици и доста други.

Ракетите " Стингър "

" Стингър "  е портативен зенитно-ракетен комплекс с инфрачервено ориентиране. Ракетата е създадена в Съединени американски щати, само че от много време се произвежда и в Европа, в това число в Германия. След като задачата бъде заложена - например изтребител или военен хеликоптер, изстреляната ракета я преследва сама на разстояние до 4000  метра. Бойната глава експлодира с леко забавяне след удара, в множеството случаи в резервоарите, и по този начин покачва успеваемостта си.

Ракетите " Стингър "  се постановиха като извънредно дейно и елементарно за обслужване оръжие. Така да вземем за пример по време на руската окупация на Афганистан локални бойци, снабдени от американците с ракети " Стингър ", съумяха да унищожат доста руски самолети и хеликоптери.

Наред със, Германия също е предоставила на Украйна от началото на войната 500 ракети " Стингър ". Освен това дотук Германия е доставила на Украйна над хиляда противотанкови снаряда, които могат да пробиват до 30 сантиметра дебели брони, а когато са с друга бойна глава - и бункерни стени от стоманобетон с дебелина до 24 сантиметра.

Ракетите " Стингър "  се постановиха като извънредно дейно и елементарно за обслужване оръжие

Арсеналът от немско оръжие и муниции за Украйна включва и 100 автомата, 100 хиляди ръчни гранати, 2000 мини, 5300 други взривни устройства и над 16 милиона патрона с най-различен диаметър, както свидетелстват данните на украински държавни източници.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР