Германия показа, че може да взима решения, дори и Ангела

...
Германия показа, че може да взима решения, дори и Ангела
Коментари Харесай

Безпрецедентни мерки в отсъствието на Меркел

Германия сподели, че може да взима решения, даже и Ангела Меркел да не стои в предната редица. Принудителната отпуска, в която лидерката на най-голямата европейска стопанска система излезе, не попречи на федералното държавно управление да утвърди невиждан пакет от разноски за битка с последствията от епидемията от Ковид-19, влизащ в внезапен контрастност с твърдата политика на бюджетен баланс, спазвана до момента от Берлин.

Новината, че Ангела Меркел би трябвало да бъде сложена под карантина, откакто персоналният й доктор се разболя от ковид, пристигна в сложен миг. И въпреки че тестванията на 65-годишната канцлерка към този момент са негативни, надали германците са се зарадвали от отсъствието сега на индивида, водил Германия през последните 15 години и превел я през тежки рецесии – финансовата и дълговата, почнали през 2008-2009 година, и бежанския напор от 2015-а.

В отсъствието на своята ръководителка немското държавно управление утвърди тласъци в размер на над 750 милиарда евро, с които ще се опита да предотврати отрицателните резултати за стопанската система от разпространяването на ковид. Безпрецедентната бюджетна сума от 156 милиарда евро ще бъде предопределена за избавителни ограничения. Предвижда се също стопански стабилизационен фонд за 100 милиарда евро, посредством който ще може да се поемат директни участия в сдружения, наранени мощно от ковид, още 100 милиарда евро за заеми за намиращия се в усложнение бизнес и още 400 милиарда евро под формата на заемни гаранции за застраховане на корпоративен дълг, намиращ се в риск от просрочване. Размерът на общият финансов пакет се равнява сумарно на близо

22 на 100 от брутния вътрешен артикул

на Германия.

"Важното е да изпратим явен и мощен сигнал ", съобщи финансовият министър и вицепремиер от социалдемократите Олаф Шолц, който евентуално би поел отговорностите на Меркел, в случай че се окаже, че тя не може да ги извършва по-дълго време.

Приетите антикризисни ограничения демонстрират какъв брой тежки последствия от епидемията чакат в Берлин. Правителството наруши най-голямото табу в немската политика, като се отхвърли от уравновесения бюджет – по този начин наречения Schwarze Null, или "черна нула ". Коалиционният кабинет на християндемократи и социалдемократи задейства уговорка в конституцията за изключителни случаи, позволяваща му да изразходва повече от 0,35 на 100 от брутния вътрешен артикул, който за 2019-а възлиза на 3,44 трилиона евро.

Прочутата немска спестовност, поради която Германия нееднократно бе укорявана през последните години, евентуално я слага в по-добри позиции от останалите страни, изправени пред надигащата се икономическа стихия. Доходността на немските дългови бумаги сега е негативна, което значи, че вложителите заплащат, с цел да ги имат, с помощта на солидното кредитно досие на Германия. При това състояние Берлин на процедура може да поема

заеми с нулево оскъпяване

– най-малко към този момент.

Както в останалата част от Европа, а и в света като цяло, немската стопанска система е изправена пред цялостно прекъсване. Големи производители като "Фолксваген " и "Мерцедес " затвориха фабриките си и изпратиха служащите вкъщи. Туризмът и търговията на дребно са парализирани. На процедура нито една сфера с изключение на обществения бранш и производството на храни не е пощадена.

Непосредствено преди излизането си под карантина Меркел разгласи стягане на контрола над придвижването на германците и затварянето на всевъзможен "несъществен " бизнес, в това число заведенията за хранене и кафенетата, които работеха денем. По искане на централната власт 16-те федерални провинции сложиха завършек на на практика целия публичен живот, затваряйки магазини, музеи, хотели.

Много икономисти предсказват по-тежки последствия за страната в съпоставяне със почналата с банкрута на "Леман брадърс " през 2009-а рецесия, когато стопанската система се сви с 5 на 100 за едно тримесечие. "Ясно е, че икономическата интензивност трагично ще се свие през идващите седмици ", предизвестиха икономисти на "Комерцбанк " клиентите си в известие до тях. "Комерцбанк " планува стесняване на стопанската система с 3,5 на 100 през първото тримесечие на 2020-а и с още 7,5% през второто.

Проблемът е, че не се знае какво ще последва по-късно –

дали карантината ще завърши?

А съгласно други наблюдаващи сюжетът на "Комерцбанк " е по-скоро оптимистичен.

Базираният в Мюнхен Институт за стопански проучвания, един от най-авторитетните аналитични центрове в страната, предвижда, че стопанската система ще се свие с 21 % тази година, което значи, че най-голямата европейска стопанска система ще изпадне в сериозна меланхолия. "Последиците ще надминат всичко познато в Германия през последните десетилетия – от стопански рецесии до естествени бедствия ", счита ръководителят на института Клеменс Фюст. Коронавирусната рецесия може да коства на стопанската система на страната сред 255 и 729 милиарда евро през тази година, предизвести Фюст.

Бившият финансов министър Пеер Щайнбрюк, който бе отпред на напъните за запазване на банковата система на страната след банкрута на "Леман брадърс ", съобщи, че коронавирусът съставлява още по-голяма опасност за немската стопанска система поради мащаба на обсега си и прикани държавното управление да употребява "най-големокалибрените " си оръжия, с цел да предотврати икономическото сриване. Тази рецесия е доста по-екзистенциална от финансовата рецесия през 2008-2009 година, не трябва да се залъгваме, означи Щайнбрюк.

Един от аспектите на рецесията, от които в Берлин се боят, е основни немски компании да не бъдат

завладяни от задгранични вложители

"Има международен интерес към сполучливите немски компании в подвижността и инфраструктурата ", показа транспортният министър Андреас Шойер пред "Зюддойче цайтунг " и прикани към "обезпечаване на немската икономическа мощност след рецесията ", за което би трябвало да бъдат признати съответни закони.

Финансовият министър Олаф Шолц пък показа, че държавното управление е готово да разгърне "голямата финансова мощност на страната ни ", с цел да отбрани фирмите, като даже е допустимо краткотрайно да стане техен притежател, с цел да отблъсне задграничните вложители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР