Германия отмени ограниченията за пътуване до Майорка. Това предизвика бум

...
Германия отмени ограниченията за пътуване до Майорка. Това предизвика бум
Коментари Харесай

Германците се втурват към Майорка. Задава ли се втори Ишгъл?

Германия анулира рестриктивните мерки за пътешестване до Майорка. Това провокира взрив на резервациите за острова. В Испания това се посреща с неразбиране, а Германският туристически съюз изиска отваряне и на хотелите в Германия.

Все повече германци резервират почивки на Майорка. Причината: Германия анулира рестриктивните мерки за пътешестване до острова. На този декор немският вирусолог Бодо Плахтер предизвестява за заплахата от нова инфекциозна вълна. " Ясно е, че множеството пътувания ще доведат до растеж на новите болести. По време на отмора човек се отпуска и желае да не помни за ковид ", споделя той пред немската телевизия АРД и прибавя, че по този начин е било и предишното лято.

И други специалисти предизвестяват за рисковете. Според професор Юрген Шмуде от университета в Мюнхен, Майорка може да се трансформира във " втори Ишгъл ". Да напомним, че преди година австрийският алпийски курорт Ишгъл се трансформира в разплодник на болестта от ковид, която туристи разнесоха из цяла Европа и по света. " Няма да се учудя, в случай че след примерно три седмици на Майорка още веднъж бъде натрапен цялостен локдаун ", споделя по този мотив професорът по стопанска система на туризма.

Без карантина и без тест след отмора на острова

Междувременно от Германския туристически съюз желаеха отварянето и на хотелите в Германия. Пред изданията на медийната група " Функе " президентът на съюза Норберт Фибих дефинира като вярно отпадането на рестриктивните мерки за Балеарските острови и в това време прикани да се намерения за сходно отваряне и в Германия - " на всички места, където данните за заболеваемостта го разрешават ".

Миналия петък Германия анулира целесъобразните ограничавания за туристическите пътувания до Майорка, наложени поради пандемията от ковид. Говорителят на държавното управление Щефен Зайберт обаче прикани жителите да не пътуват, в случай че това не се постанова безусловно. Подобна рекомендация насочиха и от немското външно министерство. " Липсата на рекомендация да не се пътува не значи безусловно покана за пътешестване ", съобщи говорителка на ведомството.

Майорка, както и обособени области в Испания, Португалия и Дания към този момент не са в листата с рисковите региони. Така от идната неделя връщащите се от Майорка не би трябвало да излизат в карантина или да вършат наложително тест. Само при влизане в Испания остава условието да се показа отрицателен тест за ковид.

Германия дефинира тези региони за рискови, в които има повече от 50 нови инфекции за една седмица на 100 000 души население. На Балеарските острови, към които се числи и Майорка, настоящо седмичната заболеваемост е към 20 нови инфекции на 100 000 души.

Промяната в ограничаващия режим провокира взрив на резервациите на полети до Майорка, а от TUI оповестиха, че първите хотели на острова ще отворят за туристи още в края на тази седмица. Туроператорът посочи, че направените резервации през втория уикенд на март са били двойно повече, в сравнение с през последния уикенд на февруари.

Резервации за полети в " непознати дотук мащаби "

От самолетната компания Eurowings също записват взрив на резервациите на самолетни билети и за великденските празници са възнамерявали 300 спомагателни полета. От дъщерната компания на Луфтханза приказват за резервации " в непознати дотук мащаби ". Този четвъртък самолетната компания възобновява полетите до Майорка.

В Испания отварянето на Майорка за туристи поражда неразбиране. " За Великден Испания ще се трансформира в бункер за испанците и оазис за непознати туристи ", написа по този мотив вестник ABC. А немскоезичният " Mallorca Zeitung " акцентира: " Великденска почивка на Майорка: за германци - да, за испанци - не. "

Същевременно Испания продължава да счита Германия за рисков регион. Освен това испанците нямат право да напущат региона, в който живеят - с дребни изключения. Забранени са също и пътуванията за туризъм или отмора вътре в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР