Германия отказа да се присъедини към САЩ и Великобритания в

...
Германия отказа да се присъедини към САЩ и Великобритания в
Коментари Харесай

Дойче веле: Какво стои зад отказа на Германия да доставя оръжие на Украйна

Германия отхвърли да се причисли към Съединени американски щати и Англия в доставките на оръжие за Украйна. Киев е изправен пред непредвидимо скупчване на съветски войски по границите си и се притеснява от въоръжена експанзия.

Само за малко време изказванията на новото немско държавно управление за по-смела и учредена на полезности външна политика се наложи да преминат първия тест. Само шест седмици след идването си на власт новата коалиция в Берлин е принудена да реагира на опасността от вероятно съветско военно навлизане в Украйна. Германия и нейните съдружници се пробват да намерят общ отговор на неразбираемите планове на Русия.

На 18 януари канцлерът Олаф Шолц съобщи, че Русия ще заплати " висока цена ", в случай че нахлуе в Украйна. На идващия ден социалдемократът Шолц означи, че безмълвие по украинския въпрос е недопустимо. Министърът на външните работи Аналена Бербок също изрази взаимност с Украйна, само че отхвърли неотдавнашното искане за даване на оръжие. Федерална Република Германия е подготвена за сериозен разговор с Русия, с цел да се овладее извънредно рисковата обстановка, " тъй като дипломацията е единственият вероятен метод ", съобщи Бербок, пред кореспонденти по време на посещаване в Киев на 17 януари.

Предвид историческото минало

Съединени американски щати и Англия оповестиха военна помощ за Украйна, най-много доставки на стрелкови оръжия, муниции и противотанкови оръжия. По време на визитата си в Киев по-рано тази седмица група американски сенатори даде обещание още оръжия. Германското държавно управление счита, че това може да ускори напрежението и да усложни договарянията. В съдружното съглашение ГСДП, Зелените и СвДП се ангажираха да организират рестриктивна политика във връзка с износа на оръжия, като не позволяват те да доближават до спешни райони.

Решението на немското държавно управление за доставка на оръжие е взето по исторически аргументи, припомняйки нападението на Хитлерова Германия против Съветския съюз по време на Втората международна война, съобщи външният министър Бербок. " Идеята, че немски оръжия могат да бъдат употребявани за ликвидиране на руснаци, е доста сложна за доста германци ", изяснява пред Дъждовни води Марсел Дирсус, откривател в Института за политика на сигурност към Университета в Кил.

Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) Германия към момента е една от водещите страни в производството и износа на оръжия, които са нарастнали с 21% сред 2016 и 2020 година Най-големите купувачи на немско оръжие са Южна Корея, Алжир и Египет.
Олаф Шолц: Ако Русия нападне Украйна, Германия може да спре " Северен поток 2 "
Германия е подготвена да разиска прекъсването на газопровода " Северен поток 2 ", в случай че Русия нападна Украйна, съобщи във вторник немският канцлер О...
Прочети повече
Украйна също е измежду вносителите. Според държавни отчети Федерална Република Германия е одобрила 97 износа за Украйна на обща стойност 5,2 млн. евро през 2020 година и първата половина на 2021 година Това са най-вече стрелкови оръжия, водолазно съоръжение и информационно съоръжение. Украинските управляващи обаче демонстрират интерес към военни кораби и системи за противовъздушна защита.

Германия нормално се базира на исторически аргументи, с цел да избегне разглеждането на сходни военни въпроси, само че в този случай Украйна акцентира същите. Германия " има отговорност и пред народа на Украйна, където по време на нацистката окупация са починали минимум осем милиона души ", съобщи украинският дипломат Андрей Мелник пред организация dpa.

Макар че оръжията биха били мощен сигнал за поддръжка, Марсел Дирсус се съмнява, че те фактически биха подобрили възможностите на Украйна против по-голям и по-добре оборудван съперник. Според него " съветското държавно управление би се впечатлило повече от опасността за тежки стопански последствия, в сравнение с от 2000 противотанкови оръдия ".

Критики към Хабек за думите му за " отбранителни оръжия "

Твърденията за оръжия и военна интервенция могат да бъдат рискови за немските политици. Съпредседателят на Зелената партия Роберт Хабек изпита това предходната година, когато се изрече в поддръжка на изпращането на " отбранителни оръжия " в Украйна. Тогава актуалният вицеканцлер и министър на стопанската система бе подложен на рецензии. По-късно той твърди, че е имал поради единствено съоръжение за разминиране.
Германия не има вяра, че Русия ще нахлуе в Украйна
Германските управляващи не споделят увереността на Съединени американски щати, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, заяви Ройтерс, базирайки се на източници в...
Прочети повече
Какво прави едно оръжие " отбранително " постоянно е субективна позиция. Някои членове на ръководещите партии желаеха да се даде тъкмо определение.

Мари-Агнес Щрак-Зимерман от СвДП, ръководител на комисията по защита в Бундестага и съперник на оръжейните доставки за Украйна, съобщи пред „ Билд “, че актуалният метод би трябвало да бъде " преразгледан ". В изявленията за няколко немски медии и в Twitter Щрак-Зимерман бе още по-конкретна: Тя не желае Европа да бъде въздържан наблюдаващ на протичащото се, както в тази ситуация с Крим през 2014 година

Критиците настояват, че оръжията, предопределени за защита, като да вземем за пример противотанковите и противовъздушните оръжия, постоянно се употребяват за нахлуване във войни и въоръжени спорове. Решаващият фактор тук не е първичната структура на оръжието, а предназначението на потреблението му от притежателя.

Предишното немско държавно управление, ръководено от Християндемократическия съюз (ХДС), даде на Съединени американски щати неразбираеми гаранции, че ще накаже Русия за всяка експанзия. Някои членове на ХДС, които в този момент са в съпротива, подлагат на критика новия кабинет, че в действителност единствено прикрива рестриктивната си политика за експорт на оръжие. " Ако Украйна желае отбранителни оръжия, с цел да може да отблъсне възможна съветска офанзива, не трябва да отхвърляме това искане ", съобщи пред „ Билд “ Хенинг Отте, християндемократ от комисията по защита в Бундестага. Норберт Рьотген, някогашен ръководител на комисията по външни работи на Бундестага, съобщи пред Си Ен Ен на 17 януари, че " нищо не може да бъде изключено ", като в същото време акцентира, че зад дипломатическите старания не стои боен напън. Не става въпрос за присъединяване в възможни военни дейности, сподели той, а за това, че в допълнение към военните дейности би трябвало да сме подготвени да използваме всички други налични средства.

" Северен поток 2 " като инструмент за напън?
Новата политика на Германия към Русия - по какъв начин ще се получи?
Разработването на поредна " нова източна политика " ще бъде първото съществено тестване за немския канцлер Олаф Шолц и външния м...
Прочети повече
Новото държавно управление, ръководено от ГСДП, даде твърди обещания за усилване на ролята на Германия на международната сцена, изключително в региона на защитата и сигурността. Под натиска на Зелените тя също по този начин се ангажира да обръща повече внимание на правата на индивида и демократичните полезности в връзките си с страни като Китай и Русия. Дълго време тези връзки се разглеждаха най-вече от икономическа позиция.

Неотдавна Олаф Шолц призна, че експанзията на Кремъл, в случай че се случи, може да има последствия и за газопровода " Северен поток-2 ", който е подготвен за доставки на съветски газ за Германия, които могат да стартират незабавно щом немският регулатор даде зелена светлина. " В случай на съветска военна интервенция против Украйна всичко предстои на разискване ", съобщи канцлерът на 18 януари.

Досега ГСДП значително се придържаше към позицията на предходното държавно управление, че газопроводът е търговски план, който би трябвало да бъде предпазен от политически разтърсвания. " Зелените " и СвДП от дълго време се опълчват на плана.

------------------------------------------------

Анализът е на Уилям Ноа Глукфорд, „ Дойче веле “

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР