Германия от векове си е изградила репутацията на страна, където

...
Германия от векове си е изградила репутацията на страна, където
Коментари Харесай

Германците пият все по-малко бира, светът - също

Германия от епохи си е построила репутацията на страна, където бирата е вяра. Пенливата напитка е част от немската просвета и наложително участва на трапезата на множеството от живеещите във федералната република.

По публични данни в страната има към 1300 пивоварни, които създават над 5000 марки бира. Германия е дом и на най-старата пивоварна в света - Weihenstephan brewery, ситуирана в едноименното бенедиктинско абатство, която съществува от 1040 година

Страната става извънредно известна бирена дестинация през есента поради своя знаменит Октоберфест, който годишно притегля милиони гости. За първи път фестът се е състоял на 17 октомври 1810 година, като в действителност е бил сватбеното празненство на принц Лудвиг I и принцеса Тереза.

 Германците пият все по-малко, бирата губи известност
Германците пият все по-малко, бирата губи известност

Продажбите на безалкохолни бири обаче порастват

Но макар многовековната традиция, не Германия е страната, където бирата се употребява в най-големи количества (на глава от населението). От повече от 20 години тази привилегия се пада на нейната съседка Чехия, чиито поданици са изпили приблизително по 142.4 литра от пенливата напитка през 2015 година (последната година, за която има статистика).

Макар и доста по-малка, друга съседка на Германия - Австрия има същата консумация на бира - по 104.7 литра на глава от популацията. И в двете страни обаче потреблението на обичайна напитка спада.

Германците пият все по-малко алкохолни питиета, като тази наклонност е годна както за по-младите, по този начин и за по-възрастните. Причината е възходящият интерес към здравословния метод на живот и разширяващият се избор от " здравословни питиета ".

По публични данни 60-те най-големи немски пивоварни са продали 72 милиона хектолитра бира през първите 9 месеца на 2017 година, което е с 3.1% по-малко от същия интервал на предходната година.

 Това са най-купуваните бири в света
Това са най-купуваните бири в света

Учудващо или не огромна част от тях са китайски

Вътрешните продажби на бира са намалели с 2.7% след подписване на дългогодишни контракти. Това е проблем за промишлеността, защото локалният пазар образува 81.9% от общите продажби на немските пивовари.

Регистрираният спад ненапълно се дължи и на друга причина. През 2017 година в страната не са провеждани огромни спортни събития, като интернационалните футболни шампионати, които съществено покачват продажбите на бира.

Не по-малко обезпокоително за индустията е, че износът също понижава внезапно, спадайки с 3.1% към главните пазари в Европейски Съюз и 6.6% към тези отвън съюза.

 Европа и Съединени американски щати заменят бирата с безалкохолни питиета
Европа и Съединени американски щати заменят бирата с безалкохолни питиета

Алтернатива за фирмите са разрастващите се страни, показват специалисти

Консумацията на бира спада освен в Германия, а и по целия свят. В световен мащаб продажбите за 2016 година са намалели с 1.8%, установи Международният отчет за виното и спиртните питиета.

Потребителите в развитите страни от ден на ден се ориентират към безалкохолните питиета.

Потреблението на бира в Китай, който е най-големият пазар на бира в света, спада с 4.2%. В други огромни разрастващи се пазари като Бразилия и Русия, то понижава с още по-големи темпове, надлежно с 5.3% и 7.8%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР