Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи

...
Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи
Коментари Харесай

Меркел: Германия няма да издържи ново затваряне

Германия не може от икономическа позиция да си разреши нов локдаун /затваряне/, както при първата вълна на епидемията от ковид напролет. Ситуацията би трябвало незабавно да бъде овладяна, съобщи немският канцлер Ангела Меркел след среща с министър председателите на федералните провинции, на която бяха контрактувани спомагателни ограничения против разпространяването на ковид.

Приехме бюджет, който планува единствено за тази година нов дълг от над 250 милиарда евро. Поради тази причина не можем да си позволим, в това число стопански, втора вълна на ограничавания като тази напролет със същите последствия, сподели Меркел, като добави, че не става дума единствено за здравната система.

Канцлерът акцентира, че страната е в сериозен стадий на битката с Ковид-19 и държанието на хората през идващите седмици ще има решаващо значение.

На срещата е било контрактувано стягане на разпоредбите за носене на маски, както и по-ранен час на затваряне на питейните заведения в региони с високи равнища на заразяване.

Препоръчва се маските, които от април са наложителни в публичния превоз и магазините, да се изискват наложително и в публични пространства, където хората са близо един до различен в региони с над 35 новозаразени на 100 000 души седмично.

В региони със инфектирани над 50 на 100 000 души седмично публичните и частни събирания ще бъдат лимитирани до 10 души.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са изцяло удовлетворителни. Не е било реализирано единогласие дали да се вкара единна възбрана за движение на жителите от така наречен рискови зони - региони, където за седмица броят на инфектираните надвишава 50 на 100 000 поданици.

Тази тематика ще се разисква и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции. Наблюдатели към този момент проучват, че разнообразните противоепидемични правила в децентрализирната политически система в Германия объркват хората.

Канцлерът прикани младежите да дадат своя принос в битката с пандемията, като се откажат от купоните, откакто няколко пъти частни празненства бяха посочени като причина за локализирани огнища на ковид в немски градове.

Междувременно Германия регистрира рекорден брой доказани нови случаи на коронавурус - 6638 за миналото денонощие, съобщи Ройтерс. Така общият брой на инфектираните в страната от началото на пандемията доближава 341 223 души, сочат данни на института " Роберт Кох ".

Предишният дневен връх на Германия бе 6294 новозаразени на 28 март.

Жертвите с доказана коронавирусна зараза са се нараснали с 33 до 9710 души.

Спрямо други европейски страни Германия има относително ниски равнища на инфектирани и умряли с Ковид-19 към този момент, само че през последните седмици бройките скачат и Ангела Меркел предизвести, че може да се стигне до 19 200 новозаразени на ден, в случай че сегашната наклонност продължи.

Здравният министър Йенс Шпан разгласи, че стартира нов режим на тестване с акцент върху рисковите групи и здравните служащи вместо върху идващите от чужбина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР