Германия и Полша съобщиха, че поемат контрола над свързани с

...
Германия и Полша съобщиха, че поемат контрола над свързани с
Коментари Харесай

Германия и Полша поемат контрола над свързани с Газпром компании

Германия и Полша оповестиха, че поемат контрола над свързани с съветския енергиен колос “Газпром ” компании, заяви Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че задачата е да бъдат обезпечени доставките на газ, до момента в който Европа се бори с енергийната рецесия поради войната в Украйна.

В отговор на поддръжката на европейските страни за Украйна и наложени наказания на Русия, Москва понижи доставките на природен газ. Така беше основана енергийна рецесия, която подхранва инфлацията и принуждава доста компании да затворят поради високите цени.

В понеделник Германия съобщи, че национализира някогашния немски филиал на “Газпром ”, с цел да го избави от банкрут и да принуди Русия да се изтегли от него. Компанията, която беше преименувана от “Газпром Германия ”, на SEFE (Securing Energy for Europe), е под контрола на държавна организация от арил. Оттогава сдружението е получило над 11 милиарда евро държавни заеми за стабилизирането си.

" Сефе " (SEFE) е втората немска компания след " Унипер " (Uniper), която е национализирана вследствие на енергийната рецесия, подбудена от войната в Украйна.

В сходство с новия закон за енергийна сигурност немското икономическо министерство подреди да бъде понижен капиталът на сдружението. Така записаният уставен капитал на " Сефе " от 225,6 млн. евро беше редуциран до нула. В резултат на това " Газпром " ще загуби вложенията си.

Междувременно полското държавно управление сподели, че е поело „ краткотрайно наложително ръководство “ на каузи на “Газпром ” в газопроводната система “Ямал ” на полска територия. Поглъщането е належащо за енергийната сигурност на страната, се споделя в известието, представено от Асошиейтед прес.

Германия, която беше преди войната, не е получавала газ от Русия от края на август. Доставките за Полша бяха прекратени през април.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР