Германия е против изпращането на касетъчни боеприпаси за Украйна, каза

...
Германия е против изпращането на касетъчни боеприпаси за Украйна, каза
Коментари Харесай

Германия няма да доставя касетъчни боеприпаси на Украйна

Германия е срещу изпращането на касетъчни муниции за Украйна, сподели през днешния ден немската министърка на външните работи Аналена Бербок, представена от Ройтерс.

Тя съобщи това единствено ден откакто американски чиновници оповестиха, че Вашингтон възнамерява да достави Киев с сходни оръжия, които са неразрешени от множеството страни поради капацитета им да убиват и осакатяват цивилни.

Правозащитни организации се опълчиха на сходна стъпка, а Бербок сподели, че Германия, в качеството ѝ на една от 111-те страни страни по Конвенцията за възбрана на касетъчните муниции, се придържа към същата позиция.

Съединени американски щати не са утвърдили конвенцията, показва Ройтерс.

Попитана за коментар за изявленията на американски чиновници, Бербок сподели пред публицисти по време на конференцията за климата във Виена: „ Следя известията в медиите. За нас, като страна, която е страна по Конвенцията от Осло, тя е в действие. “

Бербок имаше поради Конвенцията за възбрана на касетъчните муниции, която бе подписана в норвежката столица през 2008 година Този интернационален контракт не разрешава използването, съхраняването, производството и предаването на касетъчни муниции на други страни, написа Българска телеграфна агенция.

Германия няма да доставя касетъчни муниции на Украйна, защото е страна по конвенцията за възбрана на производството и използването на сходен тип оръжия, сподели през днешния ден немският министър на защитата Борис Писториус.

„ Германия е подписала конвенцията, тъй че за нас това не е настоящо “, съобщи той след среща в Берн с сътрудниците си от Австрия и Швейцария.

„ Що се отнася до тези страни, които не са подписали конвенцията – Китай, Русия, Украйна и Съединени американски щати – не съм индивидът, който ще разяснява техните дейности “, добави немският министър на защитата.

Белият дом сподели, че изпращането на касетъчни муниции на Украйна „ се разисква интензивно “, само че към този момент сходна стъпка не е оповестена.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще взе участие на срещата на върха на НАТО идната седмица в Литва, чийто дневен ред се чака да бъде доминиран от войната в Украйна.

„ Хюман райтс уоч “ прикани Русия и Украйна да спрат да употребяват касетъчни муниции и прикани Вашингтон да не доставя сходни оръжия на Киев. Както съветските, по този начин и украинските сили употребяват касетъчни муниции, което е довело до жертви измежду цивилното население в Украйна, сподели правозащитната организация.

Касетъчните муниции експлодират във въздуха над задачата, като при детонацията се освобождават от десетки до стотици по-малки заряди в необятен регион, които могат да убият и цивилни. Неизбухналите заряди съставляват опасност с години след края на даден спор, показва Ройтерс.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР