ГЕРБ не води война срещу президента Радев и спира говоренето

...
ГЕРБ не води война срещу президента Радев и спира говоренето
Коментари Харесай

След разпореждане от Борисов ГЕРБ спира говоренето за Радев, подкрепя свободата на словото

ГЕРБ не води война против президента Радев и стопира говоренето за него, увери през днешния ден ръководителят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. На конференция, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, бе декларирана и позицията на партията по огласяните от Българска социалистическа партия схеми на роднински назначения в общински и държавни сдружения и по тематиката за свободата на медиите.

" Може би сме засегнали президента Радев, може би Българска социалистическа партия наляха повече масло, през днешния ден министър председателят се разпореди да не загатваме президента, а да приказваме за нещата, които фактически могат да водят до издигане на престижа на институциите и за понижаване на това опълчване, което е нездравословно ", зави Цветанов. Той увери, че не можело да се приказва за война с президента, а по думите му Българска социалистическа партия са припознали офанзива към президентската институция. Създаването на анкетната комисия за инспекция на избора на " Грипен " за нов изтребител за армията дефинира като обвързване, с цел да има бистрота.

" Искаме да обезвреждаме Българска социалистическа партия, с цел да няма война и да не търсят нещо, което го няма ", сподели Цветанов и добави, че " колкото по-малко загатвам Радев, толкоз по-добре ".

ГЕРБ нямало да взе участие в компроматна война

По отношение на " разкритията " на левицата за назначения на ГЕРБ Цветанов съобщи, че партията няма да взе участие в " тази компроматна война ". По думите му тези компромати са изнасяни от време на време, а този ход на Българска социалистическа партия е подбуден от обстоятелството, че нямало политики на ръководещите, против които да се разгласят. Председателят на групата на ГЕРБ прикани Българска социалистическа партия вместо да изнасят информацията пред медиите, да търсят правата си в съда и да сезират способените институции. Посочи, че комисията за спор на ползи се оглавява от човек, определен от квотата на президента Първанов и " имат цялостната гаранция, че няма да има никакво вмешателство ". " Ние ще защитим достолепието и качествата на качествените хора, които работят за развиването и просперитета на страната ", сподели Цветанов.

" Ние ще с разграничим от дебата, в който Българска социалистическа партия желаят да ни вкарат. Ние обаче каним Българска социалистическа партия на спор за евроатлантическите полезности, българското председателство, бюджета, административната промяна ", изброи Цветанов и попита медиите дали са чули да се задават въпроси по тези тематики.

" Ние заставаме зад свободата на словото "

На въпрос за ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов ( " Обединени патриоти " ) към четири медии и за заканите на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста Виктор Николаев думата взе вицепремиерът Томислав Дончев и направи ексцентрично предложение - двете страни да се изяснят в ефир.

" Аз бих предложил и сътрудника Симеонов, и сътрудника Тодоров, в случай че въпросната телевизия реши, че е вярно, да ги извика в ефир, да имат опция да обяснят, разяснят... Ако има потребност някой да се извинява – да се извини, в случай че има потребност някой да се изяснява – да изясни ", предложи вицепремиерът. Дончев уточни, че " в случай че някой ще заплашва, това не се прави в ефир ", като даде образец със личния си опит като публицист.

" Темата с правното на журналиста да приказва не може да бъде поставяна под въпрос. Това е най-висш стандарт ", сподели Дончев, съгласно който имало струпване на напрежение. Попитан дали вчерашният ултиматум на Валери Симеонов значи и публична позиция на държавното управление, доколкото беше публикуван от държавната осведомителна работа на бланка на Министерския съвет, вицепремиерът уточни, че " в случай че мога да изразя позицията на Министерския съвет, той държи на свободата на словото и се опълчва на опита някой да споделя на медиите какво да приказват ".

Цветан Цветанов напомни, че ГЕРБ се разграничи от думите на депутата си Антон Тодоров, като ги дефинира като персонално мнение. " Ние заставаме зад свободата на словото. Когато на някой му прелее границата на толерантност, той има правото да потърси правата си в съда, само че не и да реагира по този начин ", сподели той.

Финансовият министър Владислав Горанов пък прикани публицистите да си спомнят " по кое време същият публицист смени работата си след едно утринно изявление и по какъв мотив я смени ". " Ние се извиняваме, в случай че държавното управление на ГЕРБ е обвинено в опит за интервенция в работата на медиите ", добави Горанов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР