ГЕРБ и ДПС предлагат реклама на хазарт да има само

...
ГЕРБ и ДПС предлагат реклама на хазарт да има само
Коментари Харесай

Забраната да се рекламира хазарт срещна силен отпор от засегнатия бизнес

ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират реклама на хазарт да има единствено на билбордове, игрални зали и спортни уреди. Законовата смяна получи цялостна поддръжка от политическите сили при първото гласоподаване в зала.

Пълната възбрана на рекламата на
хазартни игри в медиите няма да реализира задачата за ограничение на хазарта и зависимостите от него. Със сигурност това, което ще се случи, е разгръщане на сивия бранш през нелицензирани уеб сайтове, което не пази нито потребителите, нито постъпленията в бюджета от налози и такси за хазартна активност.

Това предизвестяват от Българската асоциация за
хазартни действия във връзка незабавното вкарване и гласоподаване на първо четене на промени в Закона за хазарта в Народното събрание дни преди той да излезе във почивка преди изборите. Във вторник Народното събрание ще заседава изключително, с цел да одобри дефинитивно законовите промени.  А те плануват цялостна възбрана на рекламата на хазартни игри в радио и тв стратегии, на публични места, върху фасади на здания, както и в печатни и електронни медии. Изключение се планува за реклама на хазартни игри върху билбордове не по-малко от 100 метра от учебни заведения, върху игралните зали и казина, върху спортна екипировка и уреди, спортни зали, игрища и басейни.

Засегнатите от смяна в закона за
хазарта бизнеси упорстват депутатите да премислят решението си и да проведат разискване какви работещи ограничения за ограничение на рекламата да се вземат, тъй че да бъдат предпазени уязвимите групи. 

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори показват, че въвеждането на цялостна възбрана за рекламиране на
хазартни игри в средата на годината е удар по финансовата самостоятелност на медиите, защото този бранш има огромен дял в рекламните бюджети. Това от своя страна ще има директен резултат до достъпа на потребителите до спортно и качествено публицистично наличие.

" Това е целеустремен напън върху медиите. Като ги лишаваш от източник на доходи, ги правиш по-слаби, а това може би е опит да бъдат по-лесно следени. Някой облечен във власт желае да нанесе удар на свободата на медиите ", разяснява през днешния ден пред Нова тв журналистът от " 24 часа " Самуил Огнянов.

Подобни промени би трябвало да се вкарват при започване на финансовата година, като надалеч преди този момент се обсъдят със засегнатите страни, с цел да има задоволителен небосвод да се търси различен приходоизточник, показват от асоциацията на радио и телевизионнте оператори. Едно от най-големите терзания на хазартните оператори и малките екрани е какво ще се случи с към този момент плануваните бюджети и подписани рекламни контракти за идното Европейско футболно състезание.

Големият губещ от възбраната ще бъдат българските електронни медии и уеб сайтове, тъй като парите за реклама на
хазартни игри ще се насочат към обществените мрежи, задграничните уеб сайтове и анонимните уеб сайтове, е позицията на Нетинфо - компания, която развива и поддържа осведомителни и портални уеб страници. От компанията показват, че обществените мрежи като Facebook, Инстаграм, Вайбър не подлежат на рестрикциите, които желаят да гласоподават депутатите. 

Спортни клубове и федерации също се оповестиха против цялостната възбрана на
хазарта в радио и малките екрани. " Хазартните компании дават повече пари за развиване на спорта, в сравнение с Министерството на спорта. Забраната да се популяризира в медии ще се отрази и на рекламирането в спортните клубове и федерации. Как ще се компенсират парите за спорт? ", попита пред Нова тв Любомир Ганев, президент на Българската федерация по волейбол. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР